De ce a scăzut puternic în România consumul de pâine. Cum se explică declinul celebrei franzele albe

La nivelul României, consumul produselor de panificație este din ce în ce mai mic, arată un raport al ROMPAN - Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase. Experții au explicat și cauza fenomenului. 

05 iun. 2023, 17:07
De ce a scăzut puternic în România consumul de pâine. Cum se explică declinul celebrei franzele albe

Consumul

de pâine este de peste 60 de kilo­grame per capita anual, mai mult decât media europeană. Totuși, clienții preferă din ce în ce mai puțin pâinea, în special pe cea ambalată, creată în marile fabrici. Scade populația, dar și puterea de cumpărare.

O altă explicație pentru declinul produselor de panificație din făină albă ar putea fi interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru un stil de viață cât mai echilibrat. De-a lungul timpului, nutriționiștii au avertizat cu privire la pericolul produselor rafinate, ce conțin „calorii goale” și multe glucide. Unii chiar renunță total la pâine.

De asemenea, tendinţa de consum în ulti­mii ani s-a conturat în jurul pâinii arti­za­nale sau a produselor cu valoare adăugată aşa cum este cazul pâinilor din seminţe sau alte făinuri, nu doar cele albe.

„În ultimii ani se observă o scădere a con­su­mului de pâine per total scade pentru că şi po­pulaţia este în scă­dere, dar şi puterea de cum­părare este mai mi­că. Scade consumul pentru că tinerii consumă alte snackuri pe de o parte, iar pe de altă parte sunt persoane care vor să slăbească şi atunci renunţă la pâine”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Românii nu mai consumă atât de multă pâine albă

Românii care consumă pâine preferă produsele de înaltă calitate. Astfel, popularitatea franzelei albe, „la un 1 leu”, care a ajuns între timp la 1,5 – 2 lei, a scăzut puternic.

„Dacă ne uităm la consumul total de produse de panificaţie, aces­ta nu creşte. Însă, creşte consumul de pâini premium”, a comenat Viorel Ognean, managing director la Lantmännen Unibake România, companie care are în de­ru­lare o investiţie de circa 100 mil. euro într-o nouă unitate de producţie lângă Capitală.

Din ce în ce mai mulți antreprenori locali au început să-și deschidă brutării, unde vând alimente premium.

„Eu cred că o să crească consumul de pâine artizanală în viitor şi o să ia cotă de piaţă de la pâinea congelată în principal”, a avertizat Aurel Popescu.