TAXE şi impozite 2023. Ghidul schimbărilor din acest an. Atenţie la plata cu cardul, la bacşiş şi la câştigurile din pariuri

Anul 2023 a debutat cu o serie de modificări fiscale în sfera impozitului pe venit, a TVA și al contribuțiilor sociale. OG 16/2022 a modifcat Codul fiscal și a adus o serie de modificari și creșteri de impozite, situație care are impact asupra multor categorii de persoane.
Filip Stan
17 ian. 2023, 23:23
TAXE şi impozite 2023. Ghidul schimbărilor din acest an. Atenţie la plata cu cardul, la bacşiş şi la câştigurile din pariuri

TAXE şi impozite 2023. Detaliem mai jos cele mai importante modificări fiscale care au impact, anul acesta, asupra unor persoane fizice, respectiv asupra firmelor.

TAXE şi impozite 2023. Impozit mai mare pentru veniturile din chirii

Pentru veniturile din chirii dispare cota forfetară de 40%. Adică nu se mai scade din venit o cota de 40%, cum era până acum. La ceea ce rămânea se aplica impozit. Ceea ce însemna că cei care încasau venituri din chirii plăteau impozit real de 6% din câștig. Astfel, din 2023 impozitul se va calcula la venitul brut.

Vouchere energie 2023, cum afli dacă primeşti bani de facturi de la stat. A apărut modelul de declaraţie pe propria răspundere DOCUMENT

Persoanele care obțin venituri din chirii vor achita la stat impozit de 10% din venitul brut încasat sub formă de chirie (venit din cedarea folosinței bunurilor).

Revine și obligația de a înregistra contractele de închiriere la ANAF. Pentru persoanele care au venituri din chirii mai există o prevedere legală nouă despre care amintim mai jos, la secțiunea despre contribuția la asigurările sociale de sanatate (CASS).

TAXE şi impozite 2023. Apare impozitarea bacșișului cu 10%

De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se impozitează cu 10%. Firmele de profil trebuie să îi înmâneze clientului în prealabil o notă de plată, în care vor există rubrici dedicate bacșișul. Cotele de bacșiș pot fi între 0 și 15% din total consumație. De asemenea, bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal. Teoretic, clienții pot lăsa bacșiș și la plata cu cardul.

Noi taxe și impozite în 2023, pe vreme de criză. Klaus Iohannis a semnat impozitarea bacșișului ospătarilor. Zeci de mii de angajați din HORECA, gata să plece în Vest

Practic, dacă bacșișul se plătește cu cash, atunci poate fi evitată situația trecerii lui pe bonul fiscal. Rămâne de văzut cum se va implementa în practică această măsură de taxare a bacsisului.

Se datorează CASS la venituri de peste 6 salarii minime din dobânzi la depozite bancare, chirii, investiții

Din 2023, scade plafonul de la care se datorează CASS pentru veniturile din depozite bancare, chirii, investiții, drepturi de proprietate intelectuală etc. Dacă până acum era un prag de 12 salarii minime, de acum sunt trei praguri de venit la care se calculeaza CASS: 6, 12 și 24 de salarii minime. Astfel, dacă pe parcursul anului 2023 se depășesc venituri din dobânzi bancare, chirii, investiții de peste 6 salarii minime (18.000 de lei), până la 12 salarii, atunci se calculează CASS de 10% la pragul minim de 18.000 de lei. Deci persoana datorează la stat CASS de 1.800 de lei indiferent ce venit obține, cuprins între 18.000 și 35.999 de lei.

Dacă realizează un venit egal sau peste 36.000 de lei pe an din sursele de venit enumerate mai sus, dar nu mai mulț de 24 de salarii, atunci CASS se calculează la 12 salarii. Deci va fi de 3.600 de lei. Și tot așa, la venituri de peste 24 de salarii.

Persoanele care obțin astfel de venituri, care se cumulează cu veniturile din inestitii, de exemplu, trebuie să depună la ANAF Declarația unică prin care își declară aceste venituri. Pentru veniturile realizate în anul 2023, se plătește CASS în 2024, dar declarația se depune în 2023, cu venitul estimat. Nu se percepe CASS la veniturile din randamentele de la titlurile de stat și la dobânda obținută la fondul social deținut la casele de ajutor reciproc (C.A.R.-uri), după cum GdS a mai informat recent.

Se schimbă impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc

Persoanele care obțin câștiguri mari din jocurile de noroc vor plăti mai mult la stat. A rămas neimpozabil de 600 de lei anual. Cine obține câștiguri mai mari de 600 de lei, dar până la 10.000 de lei (inclusiv) datorează la stat impozit de 3% din câștig. La venituri între 10.001 și 66.750 de lei (inclusiv), impozitul este de 300 lei + 20% din ceea ce depășește suma de 10.000 lei.
La câștiguri de peste 66.750 de lei, impozitul este de 11.650 lei + 40% din ceea ce depășește 66.750 de lei, conform OG 16/2022 care a modificat Codul fiscal. Impozitul pe jocurile de noroc se reține de firma care plătește câștigul și se virează la ANAF în termen de 30 de zile de la reținere.

TAXE şi impozite 2023. Scade plafonul de TVA de 5% la imobiliare pentru persoane fizice

Plafonul de la care se calculează TVA de 5% la imobiliare pentru persoane fizice scade de la 700.000 de lei la 600.000 de lei, exclusive TVA. De asemenea, persoanele fizice care cumpără singure sau împreună cu altă persoană o singură locuință vor beneficia de TVA în cotă redusă la 5%.

Impozit mai mic pe câștigul din tranzacțiile pe Bursă

Din 2023 nu se mai plătește impozit de 10% pe câștigul din tranzacțiile cu acțiuni și obligațiuni. Impozitul scade la 15 sau 3%, în funcție de perioada de deținere. Dacă titularul a deținut acțiunile mai puțin de un an și le vinde, atunci va plăti impozit de 3% din câștig. Dacă le deține mai mult de un an, și le vinde apoi va plăti la stat impozit de 1% din câștigul rezultat din tranzacții. Investitorii la Bursă nu mai pot compensa câștigul cu pierderea, ca în alți ani.

TVA de 9% pentru servicii din HoReCa

Este vorba de servicii de restaurant, de catering și de cazare în domeniul hotelier. Până acum, aceste servicii purtau TVA de doar 5%. Din 2023, TVA crește pentru astfel de servicii de la 5% la 9%.

A crescut TVA la băuturile cu zahăr

Băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr vor fi taxate cu TVA de 19%. Până acum se datora TVA de 9% la astfel de produse. Intră sub incidența modificării fiscale și băuturile nealcoolice care conțin alți îndulcitori și diverse substanțe aromatizante. Practic, băuturile dulci se scumpesc la raft, din cauza creșterii cotei de TVA.

Plata cu cardul, obligatoriu trebuie să fie permisă de anumite firme

Firmele care au încasari în numerar de peste 50.000 de lei anual trebuie să instaleze POS-uri și să le permită clienților plata cu cardul. Măsura se aplică inclusiv dacă, în cursul anului, firmele depășesc pragul de vânzări în numerar de 50.000 de lei.

A crescut impozitul pe dividende de la 5% la 8%

Începând de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende urcă la 8%. Potrivit precizărilor ANAF, pentru dividendele aferente trimestrului 4 al anului 2022, repartizate în 2023 se achită impozit tot de 8% din sumă.

Salariul minim pe economie a urcat la 3.000 de lei brut

Salariul minim pe economie a crescut de la 2.550 lei la 3.000 de lei brut, începând cu 1 ianuarie 2023. Din acest salariu 200 de lei sunt neimpozabili. Ceea ce înseamnă că o persoană plătită cu salariul minim va avea, din ianuarie, un salariu net de 1.898 de lei.
Salariul minim în construcții urcă de la 3.000 la 4.000 de lei brut. Pentru salariații din construcții nu se platesc la stat impozit pe venit, contribuții sociale și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
Playtech.ro
Halep, acuzată de COMPORTAMENT ORIBIL de o româncă! Ce i-a făcut la un salon: Cea mai nasoală experienţă
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'