Vouchere energie 2023, cum afli dacă primeşti bani de facturi de la stat. A apărut modelul de declaraţie pe propria răspundere DOCUMENT

A apărut modelul de declaraţie pe proprie răspundere pe care românii care primesc bani pe cardurile de energie pentru plata facturii.

16 ian. 2023, 13:34
Vouchere energie 2023, cum afli dacă primeşti bani de facturi de la stat. A apărut modelul de declaraţie pe propria răspundere DOCUMENT

Vouchere energie 2023. Începe haosul pentru acordarea cardurilor de energie. O parte dintre persoanele care aplică pentru acest ajutor trebuie să completeze declarații pe propria răspundere, iar alţii trebuie să piardă mult timp pe la asociaţia de proprietari şi cozi la poştă pentru a spera că intr în posesia banilor.

Model de declaraţie pentru compensarea facturilor la curent. Cine sunt românii care primesc bani pe cardul de energie din luna februarie.  Beneficiarii acestui program trebuie să completeze modelul de declaraţie de mai jos, unde să scrie adresa exactă la care locuieşte, persoanele cu care stă în aceeaşi casă şi CNP-ul acestora.

O parte dintre persoanele care aplică pentru acest ajutor şi vor primi bani pe cardul de energie trebuie să completeze declarația pe propria răspundere.

Autoritățile încep să distribuie de luni, 16 ianuarie, declarațiile pe proprie răspundere, care trebuie să fie completate de românii care vor să beneficieze de ajutor la încălzire. Acestea vor ajunge la 500.000 de oameni.

Începe distribuirea primelor vouchere de 15.000 lei. Cine este eligibil pentru a le primi

Pentru a intra în posesia ajutorului la încălzire, românii trebuie să facă dovada că sunt eligibili. Cine trebuie să depună declaraţia pentru energie, ca să primească bani pe card

Mai exact, trebuie să aibă un venit mai mic de 2000 de lei, pe lângă alte aspecte care trebuie să fie clarificate, scrie Antena3.ro

De exemplu, aceste declarații pe proprie răspundere trebuie să fie completate de persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real și, de asemenea, de persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Trebuie să completeze declarația și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal.

Vouchere facturi 2023. Începe haosul de luni. Cine trebuie să completeze declaraţiile pe proprie răspundere

Aceste declarații vor fi analizate de autorități, iar pe 15 februarie oamenii vor ști dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de acest ajutor pentru încălzire

Prima tranșă de bani, respectiv 700 de lei va fi acordată cel târziu pe 1 martie, spun autoritățile. Din acel moment, oamenii vor putea merge la oficiul poștal să facă primele plăți. Dacă nu se pot deplasa, atunci pot cere poștașului să facă plata pentru facturile curente.

Cum iau românii cardul de energie pentru plata facturii. Marcel Boloş: „E nevoie de trei documente”

Oamenii sunt puși din nou pe drumuri. Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023

Cine sunt românii care primesc cardul cu bani de energie. Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.