Te duci la cumpărături şi primeşti bani! Când vor primi românii bani pe card la supermarket prin RetuRo

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat când va intra în vigoare Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), prin care românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare băutură îmbuteliată.
Filip Stan
14 oct. 2023, 12:56
Te duci la cumpărături şi primeşti bani! Când vor primi românii bani pe card la supermarket prin RetuRo

RetuRo a intrat pe ultima sută de metri. Zilele trecute, oraşe din toată ţara au fost martore la cozi ceauşiste care aminteau de „cei trei R”. În Curând, însă, situaţia va deveni una „capitalistă”, cu supermarketuri organizate astfel încă reciclarea să fie făcută într-un mod civilizat.

SGR ar trebui să fie implementat începând din 30 noiembrie 2023. De la această dată, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o administratorul SGR şi funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Cum funcționează automatele de colectare a ambalajelor pe care românii le vor folosi după 30 noiembrie pentru recuperarea garanției de 50 de bani

Marcel Ciolacu nu mai acceptă amânări la programul ReturRo

Potrivit ministrului de resort, România va avea al doilea cel mai mare SGR din Europa, după Germania. „Ceea ce ne aşteptăm este ca Sistemul să aibă o eficienţă care va fi de peste 95% din containerul de băuturi returnate începând cu al treilea an de funcţionare. Nu va fi uşor, am avut atâtea discuţii, fiind o problemă despre care vorbim din 2018. Este un subiect pe care l-am luat de la zero în 2020 şi sunt foarte optimist că va începe pe 30 noiembrie. Va funcţiona şi sper că nu numai că vom avea al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel german, dar vom fi un exemplu de bună practică şi poate că va fi pentru prima dată în atâţia ani când România va fi un exemplu pentru alte state-membre UE în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor”, a menţionat Mircea Fechet.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a convenit împreună cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca punerea în aplicare a programului RetuRo să înceapă în perioada următoare, iar programul să nu mai fie „sub nicio formă’ amânat încă o dată. Şeful Executivului a efectuat, miercuri, o vizită la fabrica Coca Cola Ploieşti, unde s-a realizat o „investiţie verde” privind producţia de PET reciclat.

„Împreună cu Ministerul Mediului avem programul RetuRO, cred că acest exemplu de bună practică va fi începutul programului. Nu mai este un secret, am decis împreună cu domnul ministru al Mediului sub nicio formă să nu se mai amâne, încă o dată, punerea în aplicare a programului. Cred că e un moment de cotitură în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi, în sfârşit, intrăm şi noi în direcţia corectă în ceea ce priveşte reciclările, închizând întreg cercul”, a declarat Marcel Ciolacu. În alocuţiunea susţinută la fabrica din Ploieşti, premierul a anunţat că derularea „celui mai mare proiect de sustenabilitate din România” va începe într-o lună.

RetuRo, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a anunțat faptul că va deschide primul centru de numărare și sortare a ambalajelor pentru băuturi. Sistemul ar urma să facă parte din noul SGR. Potrivit informațiilor, centrul va fi deschis în Cluj, pe data de 30 noiembrie. Practic, în acest Centru, amplasat în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonţida, se va realiza numărarea şi sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianţi.

„Toate eforturile noastre sunt concentrate, în acest moment, asupra operaţionalizării sistemului SGR. Procesul de dezvoltare a punctelor de sortare şi numărare este în curs de desfăşurare, iar prioritatea noastră este să ne asigurăm că avem capacitatea necesară de a gestiona volumele de ambalaje care vor fi puse pe piaţă în fazele incipiente de funcţionare a sistemului. Contractarea şi pregătirea spaţiilor industriale necesare pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare s-a dovedit o provocare, având în vedere noutatea absolută a sistemului, dar mai ales magnitudinea. Centrul din judeţul Cluj va fi pregătit pentru operare la sfârşitul lunii noiembrie, urmând o perioadă de 30 de zile de testare a echipamentelor instalate. Aici vor fi sortate anual şi trimise către reciclatori în jur de 800 milioane de ambalaje de băuturi. În ciuda tuturor provocărilor legate de implementarea SGR, rămânem ferm angajaţi în misiunea noastră de a pregăti România pentru cel mai mare proiect de economie circulară din istorie şi un viitor în care fiecare dintre noi contribuie la o Românie mai curată şi mai verde”, a declarat Gemma Webb, CEO şi preşedinte al Directoratului RetuRO.

Potrivit comunicatului citat, construcţia şi amenajarea spaţiului logistic aferent centrului, care va dispune de o suprafaţă totală de peste 4.700 de metri pătraţi, este în plină desfăşurare, urmând ca, în momentul finalizării acestei etape, să demareze instalarea echipamentelor de numărare şi sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca, care va livra către RetuRO 20 de maşini de numărat în această fază, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje/oră.

„Centrul din judeţul Cluj este programat pentru deschidere oficială în data de 30 noiembrie 2023. La centrul RetuRO din Bonţida vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât şi automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte şi pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu şi oţel), dar şi cele din plastic vor fi numărate, sortate şi compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Compania desfăşoară, în acest moment, o campanie de recrutare de personal pentru toate cele 17 centre naţionale, obiectivul fiind de aproximativ 600 de angajaţi până în vara anului viitor, dintre care cel puţin 500 vor lucra în centrele de sortare şi numărare din întreaga ţară”, subliniază administratorul SGR

Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou! RetuRO vrea o prelungire „strategică” de cel puțin trei luni pentru implementarea proiectului în care Ministerul Mediului investește în primă fază suma de 85 de milioane de euro
În total, SGR va funcţiona în România cu 17 centre la nivel naţional, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianţi.

„Acestea vor fi numărate şi sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi. Investiţia în toate cele 17 centre naţionale reprezintă cea mai mare parte din finanţarea 100% privată obţinută de RetuRo de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu. Infrastructura SGR va fi dezvoltată treptat, până la jumătatea anului viitor, simultan cu creşterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piaţă de producători, returnate de consumatori şi colectate de comercianţi”, se menţionează în comunicat.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Din momentul implementării Sistemului, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'