Teatrul, de la grecii antici la desktop-ul computerului de acasă

Prin definiţie, teatrul se referă la spectacolele în care actorii reprezintă personaje aflate în anumite ipostaze şi pe care, condiţionat de spaţiu şi timp, publicul le priveşte.

RomaniaTV.net
06 feb. 2014, 10:15
Teatrul, de la grecii antici la desktop-ul computerului de acasă

Cei care au pus bazele teatrului, numit “Theatron”, cu genuri ca tragedia şi comedia, sunt grecii antici. Corul cânta povestea piesei, în timp ce actorii îşi mimau rolurile. Acţiunea se desfăşura pe un loc plat, numit orchestră, iar publicul stătea în locuri mai înalte (pe pantele colinelor ). Din 450 î.Hr. s-au construit teatre cu locuri pentru public, pe bănci de piatră, ca cel de la Epidaurus.

Romanii s-au folosit de propria lor viziune şi cultură, în varianta lor a teatrului – “Theatrum”. Scena era mai potrivită spectacolului şi asigura şi un decor de fundal care, la piesele în mai multe acte, putea fi schimbat, cu o pauză în timpul spectacolului.

În 1599, la Londra s-a deschis Teatrul Globe. Aproape 3.000 de oameni aveau locuri în balcoane sau în picioare în jurul scenei în aer liber. Wiliam Shakespeare a scris exclusiv pentru propria lui companie de teatru şi multe dintre piesele sale s-au jucat la Globe. Producţiile teatrale moderne implică munca unei echipe în spatele scenei la decoruri, costume, lumini, machiaj, regie, actorie.

Teatrele profesioniste oferă ultimele inovații din electronică, sisteme de iluminat și sonorizare, dar piesele de teatru sunt jucate cu mult succes şi de amatori, în săli mici şi în şcoli. Tehnologia evoluează, însă nevoia de cultură rămâne constanta într-o lume care s-a schimbat de la grecii antici și continuă să se schimbă.

Astfel, cu câteva click-uri, intimitatea casei fiecărui român consumator de teatru se poate transforma într-o sală de spectacole, unde fiecare spectator are cel mai bun loc din public.

Pentru prima dată în România, sala de spectacol se află acolo unde spectatorul său este aşezat comod, odihnit, relaxat. E-Theatrum.com este un proiect unic la nivel naţional care aduce actorii pe desktop-ul computerului sau al laptopului, pe ecranul televizorului, pe tabletă sau smartphone.

Acum, pentru prima dată în România, tehnologia modernă sfarmă condiţionalitatea, iar timpul şi spaţiul devin repere personale. Locul spectatorului încetează să mai fie impus, pauza e aleasă de public, sala de spectacol este nelimitată, toţi spectatorii au locurile cele mai bune, iar debutanţii își găsesc loc lângă marile nume ale scenei româneşti.

În premieră, românii de pretutindeni pot fi parte din mirajul teatrului online!