Teheranul ameninţă că va putea să producă din nou uraniu îmbogăţit

Publicat: Luni, 15 Aprilie 2019 15:26 // Actualizat: Luni, 15 Aprilie 2019 15:26 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a amintit luni Parisului posibilitatea ca Iranul să îmbăgăţească uraniu, după o serie de tweet-uri ale unui diplomat francez de rang înalt care au displăcut Teheranului, relatează AFP.

Teheranul aminteşte Parisului că Iranul poate îmbogăţi uraniu,după o serie de tweet-uri ale ambasadorului francez în SUA. ”Le amintim partenerilor noştri din Grupul E3 (Franţa, Germania şi Marea Britanie) că nu există nimic care să interzică Iranului să îmbogăţească uraniu” în Tratatul privind neproliferarea armamentului nuclear (TNP), acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 şi în Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, a scris pe Twitter Mohammad Javad Zarif.

”Ar putea fi util ca partenerii noştri europeni să citească cu adevărat documentele pe care le-au semnat şi să jure că vor să le apere”, a adăugat ministrul, potrivit news.ro.

Alături de China, Statele Unite şi Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt statele europene care au semnat Acordul de la Viena, în iulie 2015, cu Republica islamică, daupă care acesta a fost aprobat în Consiliul de Securitate al ONU prin Rezoluţia 2231.

Statele Unite s-au retras unilateral, în mai 2018, din acest pact prin care Tehereanul a acceptat să-şi limiteze programul nuclear şi s-a angajat să nu caute vreodată să se doteze cu bomba atomică, obţinând în schimb o ridicare a unei părţi a sancţiunilor economice internaţionale care i-au fost impuse.

Citeşte şi Liderul suprem iranian îi ridiculizează pe unii oficiali americani: Sunt nişte idioţi de primă clasă

Printr-o serie de tweet-uri publicate sâmbătă în engleză pe contul său de Twitter ”personal”, ambasadorul Franţei în Statele Unite Gérard Araud a înfuriat Teheranul. Aceste declaraţii au fost condamnate duminică de către Abbas Araghchi, un adjunct al lui Mohammad Javad Zarif, potrivit news.ro.

”Dacă tweet-urile (lui Gérard Araud) reprezintă poziţia franceză, ne aflăm în faţa unei încălcări majore a acordului (în dosarul) nuclear (iranian) şi a Rezoluţiei 2231”, a scris Abbas Araghchi pe twitter, cerând Parisului o ”clarificare imediată”. Mesajele postate de Gérard Araud au fost şterse între timp.

Îmbogăţirea uraniului permite producerea combustibilului pentru centrale nucleare care produc electricitate. Însă, puternic îmbogăţit şi într-o cantitate suficientă, uraniul permite fabricarea unei bombe atomice.

Potrivit Acordului de la Viena şi Rezoluţiei 2231, Iranul este autorizat să îmbogăţească uraniu, însă într-o cantitate limitată şi la un nivel slab (3,67%).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7216
RON
24 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H