Cum vor creşte salariile în învăţământul universitar

Tehnocrații au făcut noul proiect al ordonanței care majorează salariile în bătaie de joc. Proiectul cuprinde situații aberante în care, la profesori, de exemplu, sunt multe cazuri în care pe măsură ce cresc vechimea și experiența, scade salariul.
Filip Stan
25 mai 2016, 09:08
Cum vor creşte salariile în învăţământul universitar

Calculele tehnocraţilor privind majorările salariale din învăţământ nu arată tocmai bine.

Potrivit România TV, un conferenţiar universitar grad 5 dacă are o vechime 3-6 ani poate încasa un salariu de 2.676 lei/lună, în timp ce unul care are o vechime 6-10 ani salariul scade la 2.588 lei/lună.

La fel şi pentru un lector universitar dacă are o vechime 3-6 ani, salariul ajunge la 2.656 lei/lună, iar în cazul în care vechimea creşte la 6-10 ani, salariul este de doar 2.548 lei/lună.

De asemenea, un asistent universitar cu o vechime de până la 3 ani primeşte 2.712 lei/lună, pentru o vechime 3-6 ani: 2.571 lei/lună, iar pentru cei cu vechime 6-10 ani: 2.493 lei/lună.

Tehnocraţii s-au întâlnit marţi cu sindicaliştii din învăţământ pentru a discuta despre salarii după ce 15.000. După negocieri dure se pare că nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Cadre didactice au anunţat că ies în stradă, nemulţumiţi că Executivul nu le-a majorat lefurile anul acesta. Ministrul Muncii anunţase că are pentru dascăli o variantă cu care ei nu sunt de acord: salariile mărite în medie cu 10% în următorii trei ani de zile.

„Guvernanţii au recunoscut că este undeva acolo la 6-7 % creştere. Cel mai mult ne-a nemulţumit faptul că se doreşte să se aplice aceste corecţii la anul şi la mulţi ani, prin august 2017. Dumnezeu ştie cine o să mai fie la putere. Nu se respectă acel 10 % cum s-a discutat acum trei-patru zile. Am cerut să ce găsească soluţii. Sunt 6-7 procente care spun că se aplică din 2017. Noi vrem să se aplice imediat, din 2016”, a declarat la România TV Anton Hadar, preşedinte Alma Mater.

O noua intalnire este programata joi, perioada in care „guvernul face calcule”.

In plus, miercuri, 25 mai si vineri, 27 mai, in pauza mare elevii si cadrele didactice vor iesi in curtea scolii iar clopotelul va suna in toata perioada respectiva, a spus un lider sindicalist, care a precizat ca exista „solidaritate deplina intre elevi, profesori si parinti”.

Sindicalistii acuza si faptul ca, prin crestere salariului minim pe economie, au aparut disfunctionalitati pe grila de salarizare si exista situatii in care debutanti cu studii superioare au salarii mai mici decat angajatii care nu au studii superioare.

În învăţământul preuniversitar, o învăţătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, porneşte de la un salariu de 1.480 de lei şi poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradaţie 5, conform propunerii Ministerului Muncii. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradaţia este definitivă.

Tot în învătământul preuniversitar, în cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată şi grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradaţie de nivel 5 el creşte la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învăţământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă şi gradul didactic I.

Citeşte şi: Băsescu, despre legea educaţiei: Nici nu se uscase cerneala şi grupurile de interese au trecut la modificarea ei

În cazul învăţământului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeaşi funcţie, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră, un profesor universitar poate obţine 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea şi profesorii care au funcţii de conducere în cadrul universităţilor sau facultăţilor. Astfel, un şef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7586, iar cea mai înaltă funcţie, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8732 lei, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învăţământul special beneficiază de o creştere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educaţie, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial primeşte o indemnizaţie pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creştere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase şi 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariilor de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii, se mai arată în proiectul Ministerului Muncii.

Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din învăţământ care trebuie să dea un răspuns până la începutul săptămânii viitoare.

Citeşte şi Guvernul a propus salarii mărite cu 10% în învăţământ peste un an. Profesorii ies în stradă, susţinuţi de elevi

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african