Cum vor creşte salariile în învăţământul universitar

Tehnocrații au făcut noul proiect al ordonanței care majorează salariile în bătaie de joc. Proiectul cuprinde situații aberante în care, la profesori, de exemplu, sunt multe cazuri în care pe măsură ce cresc vechimea și experiența, scade salariul.
Filip Stan
25 mai 2016, 09:08
Cum vor creşte salariile în învăţământul universitar

Calculele tehnocraţilor privind majorările salariale din învăţământ nu arată tocmai bine.

Potrivit România TV, un conferenţiar universitar grad 5 dacă are o vechime 3-6 ani poate încasa un salariu de 2.676 lei/lună, în timp ce unul care are o vechime 6-10 ani salariul scade la 2.588 lei/lună.

La fel şi pentru un lector universitar dacă are o vechime 3-6 ani, salariul ajunge la 2.656 lei/lună, iar în cazul în care vechimea creşte la 6-10 ani, salariul este de doar 2.548 lei/lună.

De asemenea, un asistent universitar cu o vechime de până la 3 ani primeşte 2.712 lei/lună, pentru o vechime 3-6 ani: 2.571 lei/lună, iar pentru cei cu vechime 6-10 ani: 2.493 lei/lună.

Tehnocraţii s-au întâlnit marţi cu sindicaliştii din învăţământ pentru a discuta despre salarii după ce 15.000. După negocieri dure se pare că nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Cadre didactice au anunţat că ies în stradă, nemulţumiţi că Executivul nu le-a majorat lefurile anul acesta. Ministrul Muncii anunţase că are pentru dascăli o variantă cu care ei nu sunt de acord: salariile mărite în medie cu 10% în următorii trei ani de zile.

„Guvernanţii au recunoscut că este undeva acolo la 6-7 % creştere. Cel mai mult ne-a nemulţumit faptul că se doreşte să se aplice aceste corecţii la anul şi la mulţi ani, prin august 2017. Dumnezeu ştie cine o să mai fie la putere. Nu se respectă acel 10 % cum s-a discutat acum trei-patru zile. Am cerut să ce găsească soluţii. Sunt 6-7 procente care spun că se aplică din 2017. Noi vrem să se aplice imediat, din 2016”, a declarat la România TV Anton Hadar, preşedinte Alma Mater.

O noua intalnire este programata joi, perioada in care „guvernul face calcule”.

In plus, miercuri, 25 mai si vineri, 27 mai, in pauza mare elevii si cadrele didactice vor iesi in curtea scolii iar clopotelul va suna in toata perioada respectiva, a spus un lider sindicalist, care a precizat ca exista „solidaritate deplina intre elevi, profesori si parinti”.

Sindicalistii acuza si faptul ca, prin crestere salariului minim pe economie, au aparut disfunctionalitati pe grila de salarizare si exista situatii in care debutanti cu studii superioare au salarii mai mici decat angajatii care nu au studii superioare.

În învăţământul preuniversitar, o învăţătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, porneşte de la un salariu de 1.480 de lei şi poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradaţie 5, conform propunerii Ministerului Muncii. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradaţia este definitivă.

Tot în învătământul preuniversitar, în cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată şi grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradaţie de nivel 5 el creşte la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învăţământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă şi gradul didactic I.

Citeşte şi: Băsescu, despre legea educaţiei: Nici nu se uscase cerneala şi grupurile de interese au trecut la modificarea ei

În cazul învăţământului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeaşi funcţie, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră, un profesor universitar poate obţine 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea şi profesorii care au funcţii de conducere în cadrul universităţilor sau facultăţilor. Astfel, un şef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7586, iar cea mai înaltă funcţie, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8732 lei, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învăţământul special beneficiază de o creştere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educaţie, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial primeşte o indemnizaţie pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creştere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase şi 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariilor de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii, se mai arată în proiectul Ministerului Muncii.

Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din învăţământ care trebuie să dea un răspuns până la începutul săptămânii viitoare.

Citeşte şi Guvernul a propus salarii mărite cu 10% în învăţământ peste un an. Profesorii ies în stradă, susţinuţi de elevi

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile