Guvernul a propus salarii mărite cu 10% în învăţământ peste un an. Profesorii ies în stradă, susţinuţi de elevi

Premierul Dacian Cioloș a propus sindicatelor din învățământ o creștere a salariilor, în medie cu 10%, însă din august 2017, argumentând că nu există bani pentru majorări mai devreme, a declarat, vineri, Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria. Sindicatele refuză oferta şi ameninţă că vor bloca Piaţa Victoriei pe 1 iunie.

20 mai 2016, 16:02
Guvernul a propus salarii mărite cu 10% în învăţământ peste un an. Profesorii ies în stradă, susţinuţi de elevi

Sindicatele din învățământ s-au întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Dacian Cioloș, cu vicepremierul Vasile Dîncu, cu ministrul Educației, Adrian Curaj, și cu cel al Muncii, Dragoș Pâslaru, pentru a discuta pe tema salarizării bugetarilor. Oferta guvernului a fost o mărire salarială de 10%, însă în august 2017, lucru de neacceptat pentru sindicalişti.

„Ni s-a propus o creștere a salariilor în medie cu 10%, dar cam la calendele grecești, adică peste un an, un an și ceva, cu amendamentele că toate vor fi de acum croite, aranjate și va fi dată o ordonanță de urgență. Arhitectura salariilor va urmări întru câtva ceea ce s-a materializat la sănătate”, a spus Hadăr, potrivit Agerpres.

El a adăugat că sindicatele nu sunt de acord cu această propunere.

„Domnul prim-ministru a spus că dacă nu este în stare Guvernul, să vin eu, să devin ministru, secretar de stat la buget, să încerc eu să fac bugetarea pentru că nu există bani mai mult decât această propunere de 10% absolut nemulţumitoare pentru noi”, a mai arătat Hadăr.

Liderii sindicali au avut şi propuneri proprii la negocieri – una dintre acestea prevedea o creştere cu 5% din august şi 5% din ianuarie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat, la rândul său, că i-a solicitat premierului ca majorarea salarială să fie făcută mai devreme, altfel protestele anunţate vor avea loc, chiar dacă premierul este plecat din ţară pe 1 iunie la un summit care va avea loc în Bulgaria.

„Cerem Guvernului şi o să cerem şi marţi să găsească o soluţie, altfel ceea ce am anunţat alaltăieri rămâne în grafic, pe 1 iunie va fi un marş de protest de proporţii în Capitală. Premierul o să fie informat pentru că există mijloace de comunicare”, a precizat Hăncescu.

La negocierile de la Guvern, sindicaliştii au chemat şi de doi reprezentanţi ai elevilor din Constanţa şi doi reprezentanţi ai părinţilor.

Aceştia au spus că susţin revendicările salariale ale profesorilor, dar au cerut premierului şi decontarea integrală a navetei.

„I-am cerut domnului prim-ministru decontarea integrală a navetei care este un factor al abandonului şcolar. În 2013, Guvernul a plafonat decontarea navetei şi s-a ajuns ca elevilor care vin din altă localitate decât cea de domiciliu să li se deconteze undeva la 20-25% din costul abonamentului, de aceea în doi ani abandonul şcolar a crescut cu 1,5 puncte procentuale”, a precizat liderul elevilor din Constanţa.

Un alt reprezentant al elevilor a anunţat că tinerii vor susţine în pauze protestul cadrelor didactice care va avea loc miercuri, 1 iunie.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți, 17 mai, o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Învățământul superior românesc nu primește creșteri salariale în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar, iar reprezentanții acestui sector afirmă că nu își asumă proiectul de act normativ în acest sens și că vor decide în zilele următoare cum vor reacționa, a spus Hadăr, după discuțiile de marți.

În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00, a anunțat, pe 19 mai, într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.