Tema refugiaţilor, discutată marţi în Parlament

Comisiile de apărare, politică externă, afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia specială a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen se vor reuni marţi pentru a dezbate problema migraţiei. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban vor participa la întâlnire.

08 sept. 2015, 06:59
Tema refugiaţilor, discutată marţi în Parlament

Preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Marius Obreja, preciza săptămâna trecută că membrii Comisiei au acordat aviz unei comunicări a Comisiei Europene privind fenomenul migraţiei.

„Este vorba de un document de peste 200 de pagini, care stabileşte principii de comportare a comunităţii europene vizavi de acest fenomen cu care ne confruntăm în ultima perioadă. Comisia de apărare a dat un aviz asupra acestui document, nefiind Comisie raportoare. Comunicarea vine destul de târziu, pentru că mecanismele prezentate nu mai sunt de actualitate. Comisia de apărare face recomandarea ca Europa, în ansamblu, să îşi recalibreze politicile de apărare şi securitate comună”, a adăugat Obreja.

CITEŞTE ŞI CRIZA IMIGRANŢILOR. Zece mii de refugiaţi au ajuns în Germania. Bătăi cu poliţia la graniţa ungară VIDEO

El a mai spus că România poate primi 1.785 de persoane, preluate în tranşe până la sfârşitul anului, în acord cu concluziile reuniunii Consiliului European din 26 iunie.

„Dacă UE va cere României peste această cotă, noi trebuie să ne recalibrăm. (…) În cele 6 centre există această capacitate de cazare. (…) Această preluare este discutată şi eşalonată până la sfârşitul anului. Statul român are capacitate de a-i primi pe aceşti 1.700 de oameni acum”, a afirmat Obreja.