Temperaturile ridicate şi umiditatea nu stopează răspândirea coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al cercetătorilor

Cercetări anterioare sugerau că la temperaturi de peste 30 de grade Celsius Covid-19 nu va putea rezista, însă studii recente par să contrazică aceste cercetări.

24 mart. 2020, 10:33
Temperaturile ridicate şi umiditatea nu stopează răspândirea coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al cercetătorilor

Donald Trump însuşi le-a spus americanilor că în luna aprilie vor scăpa de virus, o dată cu încălzirea accentuată a vremii. Pericolul nu este însă în totalitate înlăturat, pentru că studii recente arată că „temperaturile ridicate şi umiditatea pot încetini semnificativ răspândirea coronavirusului, dar nu îl pot opri complet”.

Citeşte şi Donald Trump: „Dacă era după doctori, închideam toată planeta! În câteva zile redeschidem America pentru business”

Într-adevăr, pe măsură ce vremea a devenit mai caldă și mai umedă, cercetătorii de la Universităţile Beihang și Tsinghua, care au studiat situaţia în 100 de oraşe din China, au descoperit că rata de transmitere a COVID-19 a scăzut. Deși experții în sănătate publică și noul studiu sugerează că virusul nu se dezvoltă atunci când temperaturile sunt ridicate, căldura și umiditatea vor reduce doar rata de transmisie, dar nu vor opri efectele sale.

Ce se întâmplă dacă temperatura creşte cu 15 grade Celsius

Folosind coeficientul R, care măsoară numărul mediu de persoane cu care se infectează coronavirus, echipa a urmărit ratele de transmitere. Parametri au fost ajustaţi în funcţie de factori care ar putea influența rata de transmitere, iar după ce au făcut acest lucru, s-a trecut la analiza R0, numărul mediu de persoane cărora li s-ar transmis virusul.

Citeşte şi Moscova le-a interzis tuturor persoanelor de peste 65 de ani să iasă din case! Singurul căruia nu i se aplică e Vladimir Putin (67 ani)

Rata de infecţie pare să se încadreze între 2 și 2,5, dar această valoare scade pe măsură ce temperaturile și umiditatea cresc. „Creșterea temperaturii cu un grad Celsius și creșterea cu un procent a umidității relative scade R cu 0,0383, respectiv 0,0224„, este concluzia studiului.

După ecuația cercetătorilor chinezi, dacă temperatura în SUA sau oriunde în lume ar crește cu 15 grade Celsius, o persoană infectată ar răspândi coronavirusul la aproximativ 0,6 mai puține persoane. Împreună cu distanțarea socială, acest lucru ar încetini considerabil răspândirea virusului, dar nu poate fi vorba despre o stopare completă, așa cum sugerau unele studii, care susțineau că virusul nu poate supraviețui la peste 30 de grade Celsius.