Tensiune în Egipt: Armata îl somează pe preşedintele ţării să rezolve divergenţele cu protestatarii

Situaţia este din ce în ce mai tensionată în Egipt. Armata se implică în mişcările de stradă şi a dat un ultimatum preşedintelui Mohamed Morsi, dar şi populaţiei care îl contestă: "Rezolvaţi divergenţele sau vom interveni şi vom stabili direcţia politică a Egiptului". Pe de altă parte, Casa Albă îi cere preşedintelui egiptean să stea de vorbă cu poporul.

RomaniaTV.net
02 iul. 2013, 07:59

Peste 14 milioane de oameni au ieşit în stradă să ceară demisia preşedintelui Mohamed Morsi. Şefii Armatei susţin că nu se vor implica politic sau în conducere, însă au responsabilitatea de a acţiona, deoarece securitatea naţională este în pericol. Mai mulţi miniştri şi-au prezentat demisiile, pe fondul escaladării violenţelor din ţară.

„Nu îl vrem pe acest om. Toată opresiunea din regimul Mubarak s-a repetat din partea acestui om în numai un an”, a afirmat unul dintre protestatari.

Dar în timp ce mişcările de protest pun stăpânire pe Egipt, preşedintele ales în urmă cu doar un an refuză ultimatumul dat de armată şi atrage atenţia că puterea militară nu are nici un cuvânt de spus în guvernarea ţării.

Marţi, Ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr, şi-a prezentat demisia, potrivit agenţiei oficiale de presă Mena, citată de AFP. Amr este cel mai important membru al cabinetului care părăseşte guvernul, după demisia, luni, a patru miniştri, inclusiv cel al turismului, la o zi după marile manifestaţii care cereau plecarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Pe de altă parte, preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut preşedintelui egiptean Mohamed Morsi să răspundă preocupărilor exprimate de protestatari şi a afirmat că actuala criză politică din Egipt poate fi rezolvată doar pe calea dialogului, a afirmat marţi Casa Albă, relatează Reuters.

Totodată, Barack Obama le-a cerut ambelor părţi să se asigure că demonstraţiile vor rămâne paşnice, după ce numărul morţilor în urma confruntărilor dintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui Morsi începând de duminică a ajuns la cel puţin 16 de persoane.

Preşedintele SUA i-a transmis omologului său egiptean că „Statele Unite sunt angajate în procesul democratic din Egipt şi nu susţin un anumit partid sau grupare”, a precizat Casa Albă.

„Preşedintele Obama l-a încurajat pe preşedintele Morsi să ia măsuri pentru a arăta că este receptiv la problemele protestatarilor şi a subliniat că actuala criză poate fi rezolvată doar printr-un proces politic„, menţionează sursa citată.”Democraţia înseamnă mai mult decât alegeri. Ea trebuie să asigure faptul că vocile tuturor egiptenilor sunt auzite şi reprezentate de guvernul lor, inclusiv cea a numeroşilor egipteni care demonstrează în toată ţara”, se afirmă în comunicatul Casei Albe.