TENSIUNI în coaliţie. Cel mai dur avertisment al liderului UDMR: Nu pot să trăiesc în SCHIZOFRENIE

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ameninţă cu retragerea maghiarilor din coaliţia de guvernare dacă Ministerul Afacerilor Externe nu-şi retrage intervenţia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, în care România se poziţionează de partea Comisiei Europene, împotriva unei iniţiative legislative cetăţeneşti, Minority Safe Pack, care are printre iniţiatori şi pe UDMR.

07 iul. 2014, 07:59
TENSIUNI în coaliţie. Cel mai dur avertisment al liderului UDMR: Nu pot să trăiesc în SCHIZOFRENIE

Kelemen Hunor a lansat cel mai dur avertisment pentru coaliţia de la guvernare pentru publicaţia on-line de limba maghiara TransIndex.ro, scrie HotNews.ro.

„Prim-ministrul cunoaste pozitia mea clara si hotarata si vom vedea cum va proceda. Decizia mea va fi luata in functie de cea a premierului. Eu nu amenint pe nimeni, dar daca Romania nu se retrage din proces eu vad imposibila asumarea rolului guvernamental. Nu astept explicatii, ci solutii in aceasta problema”, a declarat Kelemen Hunor, sambata, citat de transindex.ro.

Miercuri, Kelemen Hunor vrea sa se intalneasca cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre o retragere a MAE din procesul european.

„Nu pot sa traiesc intr-o stare de schizofrenie. Este imposibil ca UDMR, in calitate de initator sa se afle in proces cu UDMR-ul, in calitatea sa de membru al coalitiei de guvernare„, a mai spus el.

CITEŞTE ŞI UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare

Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.

Sambata, ministrul de Externe, Titus Corlatean (PSD), i-a atras atentia colegului sau de Guvern, vicepremierul Kelemen Hunor, ca si Ungaria a facut interventie in procesul dintre initiatorii de legislatie europeana si Comisia Europeana, insa Budapesta s-a pozitionat de partea inititorilor, impotriva Comisiei.

„Ungaria – parte intervenienta in proces – doreste sa isi atinga, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnational al minoritatilor etnice maghiare din state membre ale UE”, a acuzat Corlatean.
Ministrul de Exterbe a mai subliniat ca „aceasta dezbatere nu poate fi tratata intr-o cheie de politica interna, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

CITEŞTE ŞI RUPTURĂ ÎN COALIŢIE. Parlamentarii UDMR vor vota „după propria conştiinţă” DEMISIA lui Traian Băsescu

In replica, presedintele UDMR si-a acuzat colegul din Guvernul Ponta III de „gandire nu prea potrivita cu secului XXI”.

„Eu am cerut retragerea Romaniei din acest proces. Am vazut reactia Ministrului Titus Corlatean. Imi pare rau ca el amesteca statul ungar in aceasta poveste. Printre initiatori, si nu vorbesc doar de initiativa noastra, ci de ambele, nu exista niciun cetatean ungar, deci nu are Ungaria nicio legatura cu aceasta initiativa. Amestecand Ungaria in aceasta poveste denota o gandire nu prea potrivita pentru secolul al XXI-lea sau o dorinta de manipulare. De aceea eu cred ca acea reactie nu trebuia sa aiba loc, sau trebuia sa fie o alta reactie decat ce am citit eu astazi”, a declarat pentru HotNews.ro Kelemen Hunor.