Tensiuni între Grecia şi Turcia după un incident aerian produs deasupra Mării Egee

Avioane militare turce au perturbat deplasarea unui elicopter grec în care se aflau ministrul Apărării, Nikos Panagiotopoulos, şi şeful Statului Major al armatei Greciei, generalul Konstantinos Floros, susţine Guvernul de la Atena, în timp ce Turcia respinge acuzaţiile, informează Associated Press, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 19:21
Tensiuni între Grecia şi Turcia după un incident aerian produs deasupra Mării Egee

Incidentul aerian a avut loc duminică în zona Insulei elene Oinousses. Două avioane multirol turce au perturbat zborul unui elicopter grec în care se aflau ministrul elen al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, şi generalul Konstantinos Floros, şeful Statului Major al armatei. Avioane militare elene au fost mobilizate pentru a intercepta aeronavele turce, care s-au îndepărtat fără incidente suplimentare.

Turcia depăşeşte frecvent limitele dreptului internaţional şi ale relaţiilor de bună vecinătate„, a declarat luni Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Un astfel de comportament al Turciei nu ajută la reducerea tensiunilor, lucru pe care ar trebui să îl caute ambele ţări în acest moment„, a afirmat Nikos Panagiotopoulos.

Este vorba de o altă acţiune turcă inacceptabilă, ceea ce confirmă rolul negativ pe care îl joacă Turcia în regiune, insistând cu percepţii anacroniste asupra relaţiilor internaţionale„, a subliniat Ministerul grec de Externe.

La rândul său, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că încearcă să amplifice tensiunile bilaterale. „Avioanele noastre au efectuat misiuni de recunoaştere în cadrul activităţilor de rutină din Marea Egee. Tentativa de escaladare a tensiunilor prin dramatizarea unor zboruri de rutină nu este în beneficiul acestei ţări„, a declarat Hami Aksoy, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe.

Relaţiile dintre Grecia şi Turcia sunt sensibile de câteva decenii, existând în continuare disensiuni puternice pe o serie de teme, inclusiv din cauza revendicărilor teritoriale din Marea Egee. Tensiunile s-au amplificat în februarie, după ce Administraţia Recep Tayyip Erdogan a încercat să permită trecerea spre Europa a zeci de mii de imigranţi extracomunitari.