Tensiuni la Madrid în urma morţii controversate a unui senegalez

Tensiuni au avut loc la Madrid, însă capitala spaniolă a revenit la calm vineri seara, după moartea în circumstanţe controversate a unui vânzător ambulant senegalez, care a antrenat ciocniri cu poliţia şi proteste diplomatice din partea Senegalului, relatează AFP.

17 mart. 2018, 07:29
Tensiuni la Madrid în urma morţii controversate a unui senegalez

„Vrem să lansăm un apel la calm”, a declarat primviceprimarul Madridului Marta Higueras, în urma unor noi incidente care au avut loc vineri. Ea a anunţat că primarul Manuela Carmena şi-a întrerupt un sejur la Paris şi s-a întors la Madrid.

Peste 1.000 de persoane au participat vineri seara la o manifestaţie, într-o piaţă, în cartierul central Lavapiés. Manifestanţii s-au dispersat paşnic. La începutul adunării, unii manifestanţi au strigat „poliţia asasină”, potrivit AFP.

Potrivit news.ro, o manifestaţie a avut de asemenea loc la Barcelona, în nord-estul ţării, fără incidente.

Participanţii au răspuns unui îndemn la manifestaţii din partea „Sindicatului manteros”, un termen utilizat în Spania pentru a desemna vânzători ambulanţi, care doreşte „să denunţe rasismul instituţional” ce a condus, în opinia sa, la „asasinarea” lui Mame Mbaye Ndiaye, un senegalez în vârstă de 35 de ani.

PROTESTE

Mbaye Ndiaye a fugit joi după-amiaza de o intervenţie a poliţiei, în Piaţa Puerta del Sol, în cartierul Lavapiés, în care trăiesc spanioli şi imigranţi de toate naţionalităţile.

Potrivit serviciilor de urgenţă, el s-a prăbuşit, cuprins de convulsii, în urma unei crize cardiace.

Zeci de protestatari au aruncat, joi seara, cu pietre, pavele şi sticle într-un vehicul de pompieri. Mulţi poliţişti au fost mobilizaţi la faţa locului şi au ripostat cu gloanţe de cauciuc.

Elemente de mobilier urban, intrări în sucursale bancare şi biciclete au fost incendiate. Poliţia a înregistrat zece răniţi în rândul său şi a operat şase arestări.

Niciun alt rănit nu a fost raportat, însă, vineri, câteva zeci de imigranţi au înfruntat poliţia mobilizată pe străduţe înguste şi în pantă în Lavapies şi au aruncat cu proiectile asupra foţelor de ordine.

„Înţelegem exprimarea unei dureri spontane (…), dar vrem să ne manifestăm respingerea faţă de orice fel de vandalism, care nu are nimic a face cu modelul de coabitare şi integrare din Lavapiés”, a declarat Marta Higueras.

În localul Mişcării împotriva intoleranţei de la Lavapiés, spaniolul Esteban Ibarra a dat asigurări AFP că „mulţi tineri cu cagule, care nu erau de culoare, s-au bătut cu poliţişti, iar senegalezi li s-au alăturat”.

Guvernul spaniol a prezentat condoleanţe „familiei şi prietenilor” lui Mbaye Ndiaye, denunţând totodată violenţa.

Senegalul a protestat pe lângă Spania şi a cerut o „anchetă independentă”. „L-am convocat imediat pe ambasadorul Spaniei (la Dakar) pentru a-i transmite o notă verbală de protest”, a declarat ministrul senegalez de Externe Sidiki Kaba la postul privat de radio RFM.

„LUPTĂ PENTRU SUPRAVIEŢUIRE”

Potrivit alesului însărcinat cu poliţia municipală de la Madrid, José Javier Barbero Gutiérrez, Mbaye Ndiaye a murit în urma unui stop cardiac la 15 sau 20 de minute după ce s-a „aflat anterior în Puerta del Sol, unde a avut loc o intervenţie poliţistă cu privire la vânzarea ambulantă”.

„Noi nu avem cunoştinţă despre o intervenţie polişistă care să-l vizeze personal”, a adăugat alesul, în contextul în care numeroşi senegalezi dau asigurări că acesta a fost nevoit să fugă deoarece era urmărit.

Primăria a anunţat o anchetă aprofundată şi a solicitat înregistrări ale camerelor de supraveghere de pe parcursul acestuia.

Barbero a îndemnat să se reflecteze la „modul în care se trăiesc situaţii zilnice de luptă pentru supravieţuire pur şisimplu, când se fuge în permanenţă de poliţişti, cu frica permanentă de a fi arestat”.

Asociaţii de apărarea drepturilor omului critică cu regularitate condiţiile primirii migranţilor în Spania, centre de retenţie saturate şi insalubre.

Spania, o ţară cu 46,5 milioane de locuitori, numără aproximativ 10% străini, inclusiv 64.000 de senegalezi.

Potrivit Organizaţiei Internaşionale a Migraţiilor (OIM), venirea migranţilor în 2017 s-a dublat faţă de 2016, la 28.663 de persoane.