Tensiuni la nivel înalt. Iranul anunţă puterile mondiale că renunţă la acordul nuclear

Teheranul a decis să înceteze aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' luate în cadrul acordului nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015, a indicat miercuri Ministerul de Externe iranian într-un comunicat.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 05:41
Tensiuni la nivel înalt. Iranul anunţă puterile mondiale că renunţă la acordul nuclear

Decizia a fost adusă la cunoştinţa ambasadorilor ţărilor semnatare ale acordului (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) după retragerea Statelor Unite ale Americii din acest pact exact acum un an, a informat în cursul dimineţii radioteleviziunea iraniană IRIB, scrie Agerpres.

O scrisoare a preşedintelui iranian Hassan Rouhani a fost transmisă ambasadorilor ţărilor care sunt în continuare angajate în cadrul acestui acord în pofida retragerii unilaterale a SUA în mai anul trecut. Preşedintele american Donald Trump a retras la 8 mai 2018 SUA din acest acord, pe motiv că pactul nu conţine prevederi cu privire la programul balistic al Teheranului şi la rolul acestuia în regiune, decizia Washingtonului ducând la reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei.

Rouhani a anunţat că, după 60 de zile, Iranul va mai suspenda şi alte angajamente ale acordului nuclear şi va spori nivelul de îmbogăţire a uraniului. Totodată, Rouhani a avertizat că Iranul va da un ”răspuns ferm” în cazul în care dosarul nuclear este adus din nou în atenţia Consiliului de Securitate al ONU şi a adăugat că Teheranul este pregătit pentru negocieri în domeniul nuclear.

Teheranul a declarat în repetate rânduri că programul său de rachete balistice nu are nimic de-a face cu activitatea sa nucleară şi că are un caracter absolut defensiv, iar politica sa regională nu priveşte Washingtonul.

Acordul nuclear semnat la Viena în 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor.