Tensiuni la vârful coaliţiei de guvernare. Ciolacu: Eu sunt de la PSD, cel mai mare partid din România, şi Nicolae Ciucă, lider la al doilea partid

Creste tensiunea la vârful Coalitiei. Marcel Ciolacu lansează un atac neasteptat la adresa premierului. PNL este abia al doilea partid din România, iar Nicolae Ciucă nu ne poate impune ce şi când sa comunicăm în privinta pensiilor si salariilor, a precizat Marcel Ciolacu.

20 sept. 2022, 14:46
Tensiuni la vârful coaliţiei de guvernare. Ciolacu: Eu sunt de la PSD, cel mai mare partid din România, şi Nicolae Ciucă, lider la al doilea partid

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat marţi că premierul Nicolae Ciucă ar fi cerut social-democraţilor să nu mai iasă public cu propuneri „inflaționiste” despre creşteri de salarii şi pensii fără a discuta aceste măsuri şi în coaliţia de guvernare.

„Este foarte greu. Suntem doi lideri de la două partide, eu de la PSD, cel mai mare partid din România, şi dânsul de la al doilea, dar cred că nu am ajuns încă să ne cerem unul altuia ce să comentăm şi cum să comunicăm. Nu am auzit de o astfel de propunere sau remarcă din partea premierului şi cred că cine trasmite pe ştiri pe surse astfel de lucruri îngreunează activitatea coaliţiei, nu o uşurează”, a explicat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.

Citeşte şi: Noi beneficiari ai măsurii de plafonarea a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu: Nu pot să-ţi cer să faci economie şi să beneficiezi de ea peste 12 luni

Reacţia liderului PSD vine după ce în presă s-a scris că premierul Nicolae Ciucă le-ar fi solicitat celor din PSD, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă că e posibil să meargă cu premierul Ciucă la Bruxelles să negocieze majorarea pensiilor

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.

„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie. În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European. Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.