Tensiunile dintre SUA şi China, mai aprinse ca niciodată. Armata Republicii Populare Chineze, pregătită de război

În timpul vizitei la o bază militară din provincia Guandgdong din sudul Chinei, președintele chinez Xi Jinping le-a ordonat soldaților chinezi să își „concentreze mintea și energia în pregătirea pentru război”, anunţă agenția Xinhua citată de CNN.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 07:20
Tensiunile dintre SUA şi China, mai aprinse ca niciodată. Armata Republicii Populare Chineze, pregătită de război

Xi le-a atras atenţia să „păstreze o stare de alertă ridicată” și să fie „complet loiali, complet puri și complet de încredere„.

Vizita preşedintelui chinez a avut loc în contextul aniversării a 40 de ani de la înființarea Zonei Economice Speciale din Shenzhen (ZESS), creată în 1980, pentru a atrage capital străin. ZESS a jucat un rol esenţial în transformarea Chinei în a doua cea mai mare putere economică a lumii.

Totodată, vizita militară a venit şi pe fondul tensiunilor tot mai aprinse dintre China și Statele Unite, apărute ca urmare a pandemiei.

Citeste si Vizitele la domiciliu, interzise în Irlanda. Vacanţele şcolare vor fi extinse

Casa Albă a anunțat Congresul american că urmează să vândă trei sisteme de arme avansate Taiwanului, lucru denunțat de către Beijing care a cerut „anularea imediată a oricăror vânzări de arme către Taiwan” și tăierea legăturilor militare dintre această țară și Washington. Cu toate că insula Taiwan nu a fost niciodată o regiune controlată de Partidului Comunist Chinez, Beijingul insistă că zona face parte din teritoriul său.

Xi a dat de înțeles în repetate rânduri că Armata Populară Chineză ar putea oricând să invadeze insula.