Baconschi, revoltat de identificarea românilor cu cerşetorii

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dezaprobă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români într-o emisiune difuzată de un post de radio din Franţa şi arată că a devenit "revoltătoare identificarea persistentă a românilor cu fenomenul cerşetoriei, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
26 nov. 2011, 14:29
Baconschi, revoltat de identificarea românilor cu cerşetorii

„A devenit revoltătoare această identificare persistentă a cetăţenilor români cu fenomenul cerşetoriei şi se cuvine să condamnăm aceste derive de limbaj, înainte ca ele să se transforme într-o ostilitate la adresa comunităţii româneşti din Franţa. Aşa cum aţi putut observa, reacţionăm prompt de fiecare dată când se recurge la o generalizare nejustificată şi la promovarea în media a unor stereotipuri. Cu toate acestea, constat cu regret că presa franceză persistă în asemenea aluzii de factură negativă, în cazul de faţă fiind cu atât mai surprinzător, cu cât acestea îşi au originea în afirmaţiile unui reprezentant al lumii artistice franceze şi internaţionale, cunoscut pentru convingerile sale multiculturale şi de susţinere a drepturilor minorităţilor de orice tip”, a declarat Teodor Baconschi, conform MAE.

MAE consideră că este necesară respectarea limitelor legale privind defăimarea şi incitarea la xenofobie, indiferent de natura şi formatul unei emisiuni.

Ministerul de Externe menţionează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

„Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni”, adaugă ministerul.

MAE încurajează reprezentanţii mass-media franceze să viziteze România pentru a cunoaşte realităţile din ţara noastră sau să apeleze la mărturii de la conaţionalii lor care trăiesc sau vizitează ţara noastră.

Românii au fost ironizaţi din nou în Franţa, în cadrul unei emisiuni radiofonice, în care umoristul francez de origine marocană Jamel Debbouze a propus o soluţie „salvatoare” pentru echipa de fotbal a Hexagonului, respectiv un căpitan român care să cerşească mingea.

Actorul, umoristul şi producătorul francez de origine marocană Jamel Debbouze a fost invitat săptămâna trecută la o emisiune a postului de radio Rire et Chansons, cu ocazia lansării unui nou DVD al său, „Tout sur Jamel”.

În timpul discuţiilor despre viaţa sa, umoristul este întrerupt de un apel telefonic de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy, susţine el. Intrând în joc, prezentatorul emisiunii îl întreabă dacă îl consiliază pe şeful statului francez, cerându-i ca exemplu, o reformă propusă de el. „Expulzarea romilor este ideea ta?”, îl întreabă moderatorul. „Da”, răspunde Debbouze, „pentru că mă enervează”. „Sunt mulţi români”, continuă el.