Teodor Meleşcanu, audiat la DNA într-un dosar care are legătură cu Liviu Dragnea. „Niciodată nu am schimbat o virgulă”

Teodor Meleşcanu, fostul preşedinte al Senatului, a ajuns joi dimineaţă la sediul DNA. Fostul preşedinte al Senatului a fost chemat în calitate de martor într-un dosar deschis de mai multe luni de procurorii anticorupţie.

RomaniaTV.net
13 feb. 2020, 07:51
Teodor Meleşcanu, audiat la DNA într-un dosar care are legătură cu Liviu Dragnea. „Niciodată nu am schimbat o virgulă”

UPDATE: Teodor Meleşcanu a declarat, după ce a fost audiat de procurorii anticorupţie, că în perioada în care a fost ministru de Externe nu a avut nicio discuţie cu Viorel Mocanu, agentul guvernamental al CEDO acuzat că şi-ar fi schimbat punctul de vedere în favoarea lui Liviu Dragnea. 

„În niciun caz nu se pune problema cenzurării pentru că el este numit de Guvern. Niciodată nu am schimbat poziția, nici eu, nici predecesorii mei. Niciodată nu am schimbat o virgulă. Nu primeam informaţii despre dosare. Ei îşi făceau treaba. Puteam să discutăm. Niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor”, a afirmat Teodor Meleşcanu după audierea la DNA.

Întrebat dacă i s-a părut nepotrivită schimbarea opiniei, Meleşcanu a explicat că „a necesitat o aducere la zi a practicilor judiciare”.

„Potrivit legislaţiei, agentul pentru CEDO este responsabil şi îşi asumă responsabilitate pentru memorandumurile pe care le face. Dacă a greşit, justiţia va stabili”, a menţionat fostul ministru de Externe.

Mai mult, Meleşcanu a afirmat că nu a avut discuţii cu Liviu Dragnea pe această temă.

„Niciuna, niciodată. Domnnul Dragnea nu a avut nicio discuţie cu mine, ci avocaţii dânsului”, a spus fostul preşedinte al Senatului.

Potrivit Digi24, în dosar se fac cercetări cu în legătură cu modul în care poziţia Guvernului România, prin agentul guvernamental la CEDO, a fost modificată într-un proces deschis în urmă cu mai mulţi ani de Liviu Dragnea, împotriva statului român. În proces, fostul lider al PSD reclama că i s-au încălcat drepturile fundamentale în dosarul în care a fost condamnat  la închisoare cu suspendare în dosarul legat de fraudaurea referendumului pentru demiterea preşedintelui României din anul 2012.

În urmă cu două zile, Teodor Meleşcanu a declarat că se va duce la DNA pentru audieri, însă a subliniat că nu ştie nimic despre dosarul în care a fost citat.

Citeşte şi: Lovitură pentru Liviu Dragnea. MAE a retras observaţiile favorabile fostului şef PSD trimise la CEDO de autorităţile de la Bucureşti

În noiembrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că observaţiile transmise CEDO de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în alte cauze similare au fost retrase, pentru că erau formulate „în detrimentul intereselor statului român”.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză. Decizia a fost luată, pe baza argumentaţiei Direcţiei Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observaţii au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcţiei de specialitate menţionate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român şi cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autorităţile naţionale cu competenţe în domeniul de referinţă”, potrivit unei informări a MAE. 

Hotnews scria în mai 2019 că Liviu Dragnea va putea scăpa printr-o posibilă soluție favorabilă la CEDO și de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect. 

Totul a pornit în mai 2012 când coaliția de la guvernare USL (PSD-PNL-PC-UNPR) l-a suspendat pe Traian Băsescu din funcția de președinte al României și a organizat un referendum pentru demiterea lui. Liviu Dragnea era secretarul general PSD, partid care avea tot interesul careferendumul să treacă. Referendumul nu a trecut pragul electoral și a fost invalidat.

Trei ani mai târziu, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 1 an de închisoare cu suspendare în dosarul „Fraude la Referendum”. Atât Liviu Dragnea, cât și procurorii DNA au contestat decizia. 

Citeşte şi: Teodor Meleşcanu, citat la DNA. Fostul preşedinte al Senatului a confirmat că a fost chemat la audieri