Teodor Meleşcanu, despre votul din diaspora: Se înghesuie la 1-2 ambasade. Căutăm soluţii să prelungim votul

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a explicat la România TV care sunt motivele pentru care se înregistrează cozi la secţiile de votare pentru diaspora.

26 mai 2019, 13:42
Teodor Meleşcanu, despre votul din diaspora: Se înghesuie la 1-2 ambasade. Căutăm soluţii să prelungim votul

„Sunt vreo 2-3 explicatii simple. S-a marit numarul sectiilor de votare, 215 la primele alegeri, 441 la acestea. Nu se fac doar la ambasada sau la consulate, s-au creat si alte centre de votare ca oamenii sa-si exercite drepturile la vot. Desi a fost publicat in Monitorul Oficial, Facebook, se inghesuie la 1-2 ambasade, asta este simplu”, spune Meleşcanu.

Citeşte şi: Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de votare din Străinătate cere PRELUNGIREA programului de votare

Ministrul de Externe a subliniat că că analizează prelungirea votului. „Azi dupa amiaza vom evalua, vom lua legatura cu Autoritatea Electorala pentru strainatate, dar trebuie vazut daca din punct de vedere legal merge facut. Vom cuata sa gasim alte metode ca oamenii sa nu ramana pe afara Sunt convis ca putem gasi o solutie”.

Citeşte şi: MAE Român, despre aglomeraţia din străinătate. Autocare neîncăpătoare şi urne umplute la refuz şi suplimentate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că activităţile din secţiile de votare se desfăşoară în parametri normali, înregistrându-se doar ”incidente izolate”. MAE afirmă că au fost situaţii punctuale când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeaşi secţie de votare sau momente când urnele de vot au fost umplute şi s-a aşteptat schimbarea lor.

„În general, toată lumea s-a concentrat pe ambasade şi consulat, în funcţie de cum erau respectivele instituţii amplasate. Şi atunci, evident că exista un decalaj foarte mare între secţiile de votare care nu sunt cunoscute probabil de toată lumea. Înghesuială mare este la ambasade şi la consulate. (…) Ceea ce putem face noi – în primul rând să informăm Autoritatea Electorală Permanentă despre aceste cereri (n.r. – de prelungire a programului). Dacă Autoritatea consideră că se înscrie în litera legii, se pot lua măsuri foarte rapide din punctul nostru de vedere. Din câte ştiu, există nişte prevederi foarte clare în legea electorală care spun că pentru toată lumea se închid secţiile la ora 21,00. Evident, există posibilitatea de a se adopta altă decizie, noi n-avem nicio problemă să o punem în aplicare imediat. O a doua măsură pe care putem să o adoptăm este aceea de a permite oamenilor care, chiar dacă n-au intrat în secţiile de votare până la 21,00, dar aşteaptă în incinta ambasadei, în curte undeva, ei să continue să-şi exprime hotărârea lor de vot în perioada care va urma. Deci astea sunt cele două posibilităţi”, a declarat Meleşcanu.

Potrivit ministrului, „un element tehnic care îngreunează într-un fel procesul electoral este posibilitatea pe care o au românii de a vota pentru Parlamentul European şi pentru ţara lor de adopţie”.

„Şi principala problemă este legată de asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile pentru ca să nu fie infracţiune şi să se creeze probleme. (…) Ştiu că în funcţie de fiecare ţară, cum merge internetul şi sistemul lor, într-adevăr e un pic mai lung, e un mod de aşteptare pentru că există această posibilitate. Poate că unii au votat şi pentru ţara lor de adopţie, alţii votează pentru România, deci există o perioada puţin mai lungă”, a arătat Meleşcanu.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilățeanu, a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens. Şi preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului să ia măsuri astfel încât să poată vota toţi românii.