Firmele ar putea fi obligate să angajeze pensionari pe post de „consilieri” pentru a evita „izolarea socială” – PROIECT

Mai mulţi parlamentari, printre care Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar propun printr-un proiect legislativ înregistrat joi, la Senat, ca firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei şi cu cel puţin 5 angajaţi să fie obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, argumentul iniţiatorilor fiind că astfel pensionarii ar putea obţine venituri suplimentare şi ar fi evitată şi izolarea lor socială, scrie News.ro.

RomaniaTV.net
26 iun. 2020, 05:47
Firmele ar putea fi obligate să angajeze pensionari pe post de „consilieri” pentru a evita „izolarea socială” – PROIECT

„Societătăţile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5. 000 000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consiiier în domenii!e de activitate ale societăţii comerciale respective. Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datorează contribuţiile de asiguări sociale şi contribuţia de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu cîştigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asiguraărilor sociate de stat”, propun iniţiatorii,Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar, Alexandru Băişanu, Eugen Durbacă, Andrei Gerea, Rodica Paraschiv, majoritatea deveniţi recent membri ai Partidului Puterii Umaniste.

Neîndeplinirea acestor obligaţii poate fi constatată de Inspecţia Muncii, afirmă autorii propunerii legislative privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care îşi doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării.

Iniţiatorii argumentează că pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalti membri ai societăţii, iar pentru o mică parte dintre ei venitui suplimentar reprezintă o reaiă sursă de existenţă,, fiind direcţionat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere, sănătate şi alimentaţie.

De asemenea, ei subliniază, că retragerea din activitate, lipsa de comunicare cu foştii colegi de breasIă, renunţarea la unele activităţi obişnuite, toate contribuie la o izolare socială treptată a persoanelor vârstnice.

„Cu certitudine, scăderea potenţialului biologic şi a fluxului informaţional contribuie la o deteriorare a sănătăţii şi stării psihologice a persoanelor vârstnice. Pe de altă parte, exodul profesioniştilor români către statele Europei Occidentale – au plecat, în general, persoane active din categoria de vârstă 25-45 de ani – a generat, pe Iângă reducerea drastică a resursei de forţă de muncă inalt calificată, şi o falie între generaţii. Beneficiile demersului nostru, care nu necesită resurse bugetare de ordin public, se vor resimţi, în egală măsură, în rândul profesioniştilor de vârsta a treia (obţin un venit suplimentar, işi mentin un ritm de viaţă activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, îşi consolidează statutul social), angajatorilor (îşi asigură o forţă de muncă înalt calificată loiaiă responsabilă), tinerilor ( care vor avea posibilitatea de a ‘învăţa meserie” de ta modele profestonale consacrate) societaăţi, în general (care ar deveni mai echilibrată, coezivă şi eficientă)”, afirmă iniţiatorii, printre care se numără şi fostul ministru de Externe, fost preşedinte al Senatului Teodor Meleşcanu, în vârstă de 79 de ani, aceasta fiind una dintre cele 11 iniţiative legislative la care este co-autor în actuala legislatură.

Citeşte şi: Vasile Dâncu, prima reacţie după acuzaţiile lui Liviu Dragnea. Este sau nu omul lui Coldea şi Kovesi?