Teodor Meleşcanu, uns şef la SIE. Parlamentul a validat numirea sa în funcţie

Teodor Meleşcanu este noul director al SIE. Plenul celor două Camere ale Parlamentului l-au validat marţi în această funcţie, după ce comisiile parlamentare de apărare şi pentru controlul activităţii SIE au recomandat plenului, cu vot unanim, numirea acestuia la conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Meleşcanu a depus jurământul în faţa Legislativului.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 08:19
Teodor Meleşcanu, uns şef la SIE. Parlamentul a validat numirea sa în funcţie

Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată, marţi, de Parlament, fiind înregistrate 238 de vorturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Votul a fost secret, cu buletine.

Opoziţia a lipsit de la vot, însă au fost prezenţi independenţii Mircea Geoană şi Florentin Gust, care şi-au exprimat votul în ceea ce priveşte numirea lui Meleşcanu la SIE.

De altfel, cei doi au participat şi la şedinţa reunită a Parlamentului în care a fost învestit Cabinetul Ungureanu.

Membrii comisiilor parlamentare de apărare şi pentru controlul activităţii SIE au recomandat, marţi dimineaţă, plenului, cu vot unanim, numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

„A fost o recomandare, am avut majoritate, am avut cvorum, dar, potrivit Regulamentului, trebuie ca fiecare comisie să aibă cvorum, ori de la Comisia pentru controlul activităţii SIE nu a fost cvorumul necesar”, a spus Teodor Meleşcanu, la finalul audierilor.

El a precizat că a fost făcută o recomandare către plen, după tipicul celor de la numirea membrilor Guvernului.

Meleşcanu a fost audiat în  lipsa majorităţii membrilor fiecărei comisii în parte.

„Din cauza protestului accentuat pe care colegii din opoziţie îl efectuează, nu sunt întrunite condiţiile articolului 12 în sensul majorităţii fiecărei comisii prezente. Suntem în număr de 18 parlamentari din totalul de 33 al celor trei comisii (două comisii de apărare din Senat şi din Cameră şi Comisia pentru controlul SIE – n.r.). Avem o majoritate a numărului de parlamentari”, a precizat, la începutul audierii, preşedintele Comisiei de apărare din Cameră, Costică Canacheu.

„Ca urmare, pe procedura pe care am avut-o şi la audierea membrilor Guvernului, vom întocmi un proces verbal al acestei reuniuni, vom înainta plenului concluziile noastre. Plenul reunit are capacitatea să decidă în legătură cu această nominalizare”, a adăugat Canacheu.

Nu cred că, la experienţa şi pregătirea mea, vor fi probleme de fond, eventual vor fi probleme de procedură„,  a declarat Meleşcanu, înainte de a intra la audieri.

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Meleşcanu pentru funcţia de director al SIE.

Senatorul Teodor Meleşcanu a anunţat că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de numire la şefia SIE şi a precizat că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nominalizarea la şefia SIE este „o afacere” între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu şi a anunţat că, la prima şedinţă a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.