Teodorovici, despre restanţa la ANAF: Dacă aveam suma, plăteam. Să văd dacă pot găsi un împrumut

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care figurează pe lista restanțierilor la Fisc, cu peste 73.000 de lei, a declarat, vineri, că o să plătească în funcție de cum poate, eventual va apela și la un împrumut pentru a-și achita penalitățile.

27 mai 2016, 18:38
Teodorovici, despre restanţa la ANAF: Dacă aveam suma, plăteam. Să văd dacă pot găsi un împrumut

O să plătesc în funcție de ce pot să plătesc. O să văd dacă pot găsi un împrumut, eventual, să achit partea de penalități, ca să nu crească în continuare. Dacă aveam suma plăteam. Vă dați seama că nu stăteam să plătesc penalități aiurea„, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Fostul ministru a explicat că restanțele s-au acumulat și pentru că ar fi acceptat întârzieri ale celor care aveau să îi plătească chirie pentru un imobil. „Poate de multe ori am uitat să mă ocup de finanțele mele, m-am ocupat de finanțele țării. Recunosc și asta. Treburile casei le-am lăsat pe umerii soției„, a afirmat Eugen Teodorovici.

El a opinat că este „impropriu” denumită lista restanțierilor drept „Lista rușinii”. „Acele entități — persoane fizice, juridice — care se află pe această listă sunt cei care plătesc față de stat un preț, un cost al acelui împrumut pe care teoretic statul îl dă, adică neplata la timp a unei datorii față de stat este penalizată. Asta înseamnă că statul te împrumută, împrumut pentru care tu plătești. Statul, dacă era așa de viteaz, trebuia să afișeze lista cu cei la care statul trebuie să le plătească TVA-ul și multe alte sume. Aia trebuie să publice Ministerul Finanțelor dacă, într-adevăr, vorbea acest Guvern de transparență„, a susținut Teodorovici.

El a mai spus că statul dacă are să dea dă fără nici un fel de dobândă, ceea ce nu este corect. „Statul nu poate să fie haiduc, nu poate să ia să se folosească de banii contribuabililor, dar fără să plătească pentru lucrul acesta„, a opinat Teodorovici.

Senatorul PSD a declarat că anul trecut, când s-a emis Ordonanța de Urgență 44 pentru facilități fiscale, le-ar fi recomandat colegilor săi din Guvern să nu își aplice lor această ordonanță dacă sunt în această situație.

De exemplu, eu puteam să beneficiez de o reducere peste jumătate a sumei pe care o datoram statului, la penalități și restul. Dar nu mi-am aplicat-o. Mi-am spus că nu e normal, nu e corect, nu e moral să fac acest lucru. Și am rămas să îmi plătesc eu, când pot și cum pot, aceste dări față de stat. O să le achit când pot să fac acest lucru, fără niciun fel de problemă„, a declarat fostul ministru.
 
ANAF a publicat recent lista cu persoane fizice care figurează cu restanțe la Fisc mai mari de 1 500 de lei, la data de 31 martie 2016, și neachitate până în prezent. Aceasta conține 187 230 de contribuabili, care totalizează obligații fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activități economice independente sau profesii libere.

CITEŞTE ŞI: Fiscul îţi lipeşte lista de datorii pe uşă din 2017. Explicaţia ministrului: Sunt situaţii în care unii au uitat de ele