Teoria unui expert în Coreea de Nord: Kim Jong-Un ar putea fi de fapt doar o sosie

Bradley K. Martin, unul dintre cei mai respectaţi experţi în politica şi istoria Coreei de Nord, a lansat o ipoteză mai puţin obişnuită despre dispariţia şi reapariţia lui Kim Jong-Un.

RomaniaTV.net
03 mai 2020, 09:26
Teoria unui expert în Coreea de Nord: Kim Jong-Un ar putea fi de fapt doar o sosie

Potrivit lui Bradley K. Martin, există posibilitatea ca liderul nord-coreean să fie bolnav sau chiar să fi murit, iar cel care a apărut de 1 Mai să fie de fapt o sosie. Într-un articol publicat de Asia Times, Martin scrie că „reapariţia” liderului de la Phenian nu răspunde, de fapt, la întrebarea „Este Kim Jong Un viu sau nu?”

Kim Jong-un a avut prima apariţie publică după 20 de zile. Presa de stat din Coreea de Nord a făcut anunţul FOTO 

Motivul e acela că, de decenii, specialiştii în Coreea de Nord sunt convinşi că dinastia Kim foloseşte sosii pentru „situaţiile prea obositoare, stânjenitoare sau periculoase”. Astfel că în imaginile prezentate de presa nord-coreeană de 1 Mai ar putea fi o dublură a lui Kim Jong-Un.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale, afirmă Coreea de Sud

Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale, a declarat duminică un oficial din cadrul preşedinţiei sud-coreene, care a negat categoric speculaţiile cu privire la sănătatea lui Kim, transmite Yonhap.

„Au existat relatări ale presei care speculau despre operaţiile preşedintelui Kim, menţionând o schimbare a modului în care acesta merge”, a declarat reporterilor un înalt oficial al Casei Albastre (preşedinţia sud-coreeană), spunând că administraţia prezidenţială consideră acest lucru ca nefiind adevărat.

Întrebat dacă liderul nord-coreean nu a trecut nici măcar printr-o procedură medicală relativ moderată, oficialul a răspuns afirmativ.

Vorbind sub condiţia anonimatului, acesta a refuzat totuşi să dezvăluie motivul pe care se bazează această apreciere.

Presa de stat din Coreea de Nord a relatat sâmbătă că liderul Kim Jong-un a tăiat panglica în cadrul unei ceremonii marcând finalizarea vineri a unei fabrici de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon, la nord de Phenian.

Potrivit Reuters, Kim a fost văzut în fotografii zâmbind şi vorbind cu consilierii în timpul ceremoniei. Înregistrări ale televiziunii de stat au arătat mişcările picioarelor lui Kim care păreau rigide şi sacadate.

Autenticitatea fotografiilor, publicate pe site-ul web al ziarului oficial Rodong Sinmun, nu a putut fi verificată.

Aceasta a marcat prima apariţie publică a liderului nord-coreean în 20 de zile, de la 11 aprilie, când a prezidat o şedinţă a biroului politic al Partidului Muncitorilor, de guvernământ.

Absenţa sa de la un eveniment anual ce marca aniversarea naşterii la 15 aprilie a regretatului său bunic şi fondatorul naţiunii Kim Il-sung a alimentat zvonuri că ar putea fi grav bolnav.

În pofida rapoartelor mass-media care speculau în legătură cu starea sa de sănătate, oficialii de la Seul au spus în repetate rânduri că nu există semne neobişnuite în Coreea de Nord şi că se crede că liderul se află în oraşul Wonsan din estul ţării.

Într-o şedinţă parlamentară, ministrul sud-coreean al unificării, Kim Yeon-chul, s-a referit la aceste relatări neconfirmate ca fiind „fake news” şi „infodemie”.

„Avem o capacitate (a serviciilor) de informaţii care ne permite să spunem cu încredere că nu există semne neobişnuite”, a spus Kim Yeon-chul.

Între timp, oficialul din cadrul preşedinţiei a minimalizat relatările care sugerează că fabrica de îngrăşăminte poate fi mobilizată pentru a extrage uraniu pentru activităţile nucleare ale Phenianului, spunând că acestea nu sunt credibile.

Nu este prima dată când Kim Jong-un a dispărut din viaţa publică. În 2014, nu a mai fost văzut timp de şase săptămâni înainte de a reapărea mergând cu un baston. Câteva zile mai târziu, serviciile de informaţii din Coreea de Sud au spus că a fost operată pentru un chist la gleznă, aminteşte AFP. 


loading...