Teorie nouă: oxigenul a apărut pe Pământ mai spontan decât s-a crezut până acum

Oxigenul a făcut posibilă apariția vieții inteligente pe Pământ, acest lucru nu poate fi contestat. O nouă teorie ne spune acum că evenimentele de oxigenare este posibil să fi fost mai spontane decât se crezuse inițial, informează Press Association.

RomaniaTV.net
11 dec. 2019, 10:02
Teorie nouă: oxigenul a apărut pe Pământ mai spontan decât s-a crezut până acum

Planeta noastră nu a avut de la început oxigen. Acesta a apărut în atmosferă în urmă cu circa 2,4 miliarde de ani. Conform cunoștințelor științifice din prezent, oxigenul ar fi putut apărea în urma unei revoluții biologice sau a unor schimbări tectonice care au provocat modificarea activității vulcanice.  

Iată însă că o echipă de cercetători de la Universitatea Leeds (Marea Britanie) a avansat o nouă ipoteză, conform căreia a fost o simplă chestiune de timp până când nivelurile de oxigen au putut susţine forme de viaţă complexă. Conform acestei teorii, aerul oxigenat a apărut în urma unor reacţii rezultate din ciclurile de fosfor, carbon şi oxigen, fără nici o altă influenţă externă. 

Teoria aceasta este importantă, pentru că ea crește posibilitatea existenței oxigenului în atmosfera altor planete.

„Acest studiu testează cu adevărat ceea ce cunoşteam despre modul în care Pământul a devenit bogat în oxigen şi astfel capabil să susţină viaţa inteligentă’”, spune Lewis Alcott, unul dintre cercetărorii Universității Leeds. „Pe baza acestei cercetări, planetele oxigenate ar putea fi mult mai frecvente decât s-a crezut anterior deoarece nu necesită progrese biologice multiple – şi foarte puţin probabile – sau evenimente tectonice întâmplătoare”, mai spune Alcott.

La rândul său, Benjamin Mills, autor principal al studiului, adaugă: „Acest lucru ne poate ajuta să înţelegem mai bine cum o altă planetă în afară de a noastră poate deveni locuibilă”.

 

Citește și:

Pământul va fi „înghiţit” de Soare, indiferent ce am face. Oamenii de ştiinţă dau detalii despre cum va dispărea planeta noastră