Teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit adevărate

Acum puțin timp scriam despre motivele pentru care oamenii sunt atât de fascinați de teoriile conspirației și de ce nu ar trebui să crezi în ele. Totuși, se pare că nu întotdeauna sunt doar produsul imaginației unor oameni cu prea mult timp liber.

RomaniaTV.net
18 oct. 2015, 16:55
Teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit adevărate

Pe 20 iulie 1969, când omenirea asista la primul pas pe Lună făcut de un om, în paralel existau câteva persoane foarte convinse de faptul că totul e un scenariu menit să amplifice propaganda americană. De atunci, nu a existat eveniment ieșit din comun, de interes mai mult sau mai puțin internațional, care să nu aibă și o explicație demnă de filmele hollywoodiene. Doar câteva ar fi 11 septembrie și celebrul atentat, sfârșitul lumii din 2012 (și din fiecare an), Illuminati, iar lista poate continua. 

Oricât de clișeic ar suna, uneori viața bate filmul, așa că am alcătuit o listă de teorii ale conspirației care s-au dovedit adevărate, deși enunțarea lor nu sună cu mult mai plauzibil decât cele menționate mai sus, care sunt total absurde.

Incidentul din golful Tonkin nu a existat, de fapt

Incidentul din golful Tonkin este expresia folosită pentru a desemna două lupte între nave americane şi nord-vietnameze, care au avut loc pe 2, respectiv 4 august 1964. Întâmplarea a dus la declanşarea războiului din Vietnam, iar autorităţile americane au fost acuzate, în numeroase rânduri, că au fabricat incidentul pentru a justifica o intervenţie în statul comunist.

Oficial, distrugătorul american USS Maddox a fost implicat într-o luptă împotriva a trei nave vietnameze, în golful Tonkin, pe 2 august 1964, în urma căreia patru soldaţi vietnamezi au fost ucişi, iar navele lor au fost serios avariate. Peste două zile, distrugătorul a răspuns unui atac vietnamez în aceeaşi zonă, iar preşedintele Lyndon Johnson a hotărât să ceară Congresului aprobarea pentru o intervenţie militară, fapt care a dus la începerea războiului din Vietnam.

În 2005 însă, NSA a desecretizat documentele legate de eveniment, conform cărora al doilea atac, cel care a determinat intervenţia americană, nu a avut loc. Se pare că soldaţii de pe USS Maddox au interpretat nişte semnale radar false drept un atac asupra lor din partea vietnamezilor, care nu au întreprins nicio acţiune în acea noapte. 

golful tonkin

CIA chiar s-a jucat cu mințile cetățenilor americani

Teoria conspirației ne spune că CIA a realizat experimente secrete pe cetățenii americani din 1950 până în 1973. Această teorie e atât de adevărată, încât însuși Bill Clinton a formulat scuze publice din partea guvernului american, în 1995. 

La începutul anilor ’50, guvernul Statelor Unite a autorizat CIA să înceapăOperaţiunea MKUltra, un studiu clinic care urma să analizeze efectele hipnozei, torturii, izolării şi ale LSD-ului, asupra pacienţilor umani. Cei mai mulţi dintre aceştia nu ştiau despre ce e vorba, iar medicii şi personalul spitalelor implicate au fost plătiţi pentru a nu informa subiecţii corespunzător. 

Autorităţile au oferit chiar heroină unor persoane dependente, pentru a le convinge să ia parte la experiment. Până la încheierea operaţiunii, în 1973, când multe dintre documente au fost distruse, mai mult de 30 de universităţi au fost implicate şi cel puţin o persoană a murit, sinucigându-se după ce a ingerat LSD fără să ştie. 

Un alt detaliu interesant: se pare că teroristul Theodore Kaczynski, cunoscut ulterior sub pseudonimul Unabomber, a luat parte la acest experiment teribil și există chiar un studiu care indică faptul că s-ar putea ca trauma să îi justifice într-o oarecare măsură agresivitatea.

Operațiunea Mierla: instaurarea controlulul media asupra minții umane

În anii ’40, CIA a lansat un proiect secret numit Operațiunea Mierla. Scopul era să cumpere influența și controlul asupra instituțiilor media principale. De asemenea, agenții plănuiau să transforme jurnaliștii în spioni. 

Chiar si publicații prestigioase, precum New York Times sau Time au fost obiectul acestor infiltrări și se crede că CIA a influențat astfel 25 de surse de informare majore. Programul a avut un impact major și pe plan extern, ajutând la coalizarea publicului împotriva grupărilor revoluționare din America Latină, prezentate drept „comuniste” și „criminale”, chiar dacă unele nu aveau nici o tangență cu URSS. 

Această manipulare de proporții a continuat în urmatorul deceniu și, deși oficialii CIA susțin că ea a încetat odată cu încheierea războiului rece, scepticii sunt de părere că operațiunea este în plină desfășurare.

Citeşte mai multe pe playtech.ro