Terasele şi anumite centre comerciale pot fi deschise. Legea care reglementează starea de alertă, modificată din nou

Deputaţii din Comisia Juridică au fost convocaţie pentru o nouă şedinţă, după ce legea care prevede măsurile dispuse în perioada de urgenţă a fost adoptată greşit. În proiectul de lege au fost introduse mai multe sancţiuni pentru fapte care nu există. Motivul: deputaţii jurişti au respins articolul care prevede măsurile respective.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 15:48
Terasele şi anumite centre comerciale pot fi deschise. Legea care reglementează starea de alertă, modificată din nou

Plenul Camerei Deputaţilor a început miercuri seară dezbaterea legii care reglementează măsurile privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus, conform Digi24.

Liderii de grup au decis să revină asupra amendamentului neconstituțional adoptat în Comisia Juridică. Este vorba despre amendamentul ce prevede legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

În cazul în care amendamentul este respins, legea va intra în vigoare cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare. Astfel, în zilele de vineri sâmbătă şi duminică nu pot fi restricţii.

Ce magazine pot fi deschise în timpul stării de alertă

În perioada stării de alertă pot fi deschise centrele comerciale mici, cu o suprafaţă de până la 15.000 de metri pătraţi, aşa cum prevede noul raport elaborat de deputaţi în Comisia Juridică.

De asemenea, pot fi deschise terasele pe perioada stării de urgență.

Purtarea măştii devine obligatorie

Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.

A fost păstrat amendamentul care prevede intrarea în vigoare a legii la data publicării în Monitorul Oficial, pentru a acoperi și perioada 15-18 mai, chiar dacă articolul este neconstituțional. Dacă legea nu este contestată la CCR, produce efecte după publicarea în Monitor.

Ce amenzi sunt prevăzute în timpul stării de alertă

În legea care reglementează starea de alertă, au fost introduse măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației.

Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor. De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizarea și desfășurarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Ministerul Educaţiei trebuie să asigure măşti pentru elevi

Starea de alertă se declară prin Hotărâre a guvernului, aprobată în termen de 5 zile de Parlament, dacă se aplică la peste jumătate din teritoriul național.

Parlamentul lasă posibilitatea ca după starea de alertă, dacă situația o impune, să se revină la starea de urgență. „Măsurile aplicate pe durata stării de alertă se reevaluează în cazul instituirii stării de urgență potrivit art. 93 din Constituția României, republicată, în baza analizei factorilor de risc”, se precizează în lege.

Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.

STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Legea va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă cu amenzile