Vladimir Putin, atacat din toate părțile. Uniunea Europeană pregătește noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula Von der Leyen: „O lovim acolo unde o doare”

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a transmis, joi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda.

24 nov. 2022, 18:16
Vladimir Putin, atacat din toate părțile. Uniunea Europeană pregătește noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula Von der Leyen: „O lovim acolo unde o doare”

Ursula von der Leyen a precizat că în acest moment se lucrează la noul pachet de sancțiuni și că în curând va fi aprobat un plafon al prețului global pentru petrolul rusesc.

„Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Helsinki.

„Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Citește și Zelenski solicită un nou pachet de sancţiuni europene la adresa Rusiei

UE a reacționat ferm și a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk, dar și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Mai mult, Uniunea Europeană a condamnat implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei. Nu de puține ori a cerut Rusiei să oprească acțiunile militare, să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

UE a adoptat, în data de 6 octombrie, al 8-lea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care include:

  • un plafon al preţurilor legat de transportul maritim al petrolului rusesc pentru ţările terţe;
  • extinderea listei produselor restricţionate care ar putea contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei; interdicţia privind comerţul cu arme, arme de foc pentru uz civil, muniţie, vehicule militare şi echipamente paramilitare;
  • interdicţia privind importurile de produse siderurgice din Rusia;
  • interdicţia de a furniza Rusiei servicii de arhitectură şi inginerie, precum şi servicii de consultanţă în domeniul informatic şi servicii de consultanţă juridică;
  • includerea pe lista neagră a unui număr suplimentar de 30 de persoane implicate în organizarea de „referendumuri” simulate şi şapte entităţi care sprijină efortul de război, cum ar fi Kalaşnikov.

Citește și Viktor Orban sare în apărarea lui Putin! Premierul Ungariei califică sancțiunile UE împotriva Rusiei, „un pas spre război!”