Termenul stabilit pentru microciparea câinilor ar putea fi prelungit

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ia în calcul prelungirea termenului până la care este obligatorie microciparea câinilor, acesta fiind stabilit iniţial la 1 ianuarie 2015.

10 nov. 2014, 09:40
Termenul stabilit pentru microciparea câinilor ar putea fi prelungit

Avem numeroase semnale din ţară, de la proprietarii de animale că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural unde populaţia are resurse financiare limitate. Intenţia noastră a fost să identificăm toţi câinii cât mai curând pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an„, a anunţat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Autoritatea precizează că, în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 1/ 2014, data limită stabilită pentru identificarea (microciparea) câinilor este 1 ianuarie 2015. Până în luna noiembrie a acestui an, au fost însă identificaţi şi înregistraţi doar 180.000 de câini. În aceste condiţii, grupul de lucru va lua în discuţie oportunitatea prelungirii datei limită pentru microciparea câinilor luând în considerare toate aspectele tehnice şi legale, inclusiv impactul provocat de suspendarea aplicării HG nr.1059 /2013 privind normele.

Conform ANSVSA, în data de 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei la nivel naţional, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România. În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate.

Urmare a solicitărilor proprietarilor de câini din toate judeţele dar şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, în cadrul ANSVSA, a fost convocat un grup de lucru având ca temă vaccinarea antirabică profilactică la câini precum şi prelungirea datei până la care este obligatorie microciparea câinilor. Acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi derulată până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor fiind suportată de la bugetul de stat„, se mai arată în comunicat.

CITEŞTE ŞI: 40 de câini au murit în chinuri, într-un incendiu care a cuprins adăpostul în care aceştia se aflau FOTO