Terorist periculos, care ajuta membri ai Al Qaeda în România, judecat în libertate

Unul dintre cei mai periculoşi terorişti depistaţi în România a ajuns să se plimbe nestingherit prin ţară. Bărbatul, cetăţean irakian, a fost condamnat la şapte ani pentru că a ajutat membri Al Qaeda să se ascundă în România. Decizia nu este definitivă şi cum procesul durează de ceva timp, teroristul a ajuns să fie ţinut doar sub control judiciar, cu obligaţia de a da cu subsemnatul la poliţie.

01 iul. 2015, 10:26
Terorist periculos, care ajuta membri ai Al Qaeda în România, judecat în libertate

Procesul irakianului a început în urmă cu trei ani, însă abia la sfârşitul lui 2014 judecătorii au dat o primă decizie. Al Dulaimi a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pentru legăturile şi sprijinul acordat unor conaţionali căutaţi în toată lumea pentru terorism. Irakianul a contestat condamnarea, pe motiv că acuzaţiile aduse sunt false, în schimb procurorii DIICOT au cerut o pedeapsă mult mai dură.

Irakianul Al Dulaimi este judecat acum de ÎCCJ, instanţă care va da o decizie finală în cazul bărbatului acuzat de terorism. Aceeaşi instanţă a decis însă să fie cercetat sub control judiciar, deşi el a fost condamnat iniţial la şapte ani cu executare. Practic, singura interdicţie pentru terorist este să nu treacă graniţa. Iar ca măsură de control, Al Dulaimi trebuie să dea cu subsemnatul la o secţie de poliţie din Capitală, pentru că teroristul locuieşte în Bucureşti.

Citeşte şi George Maior, fostul şef al SRI, avertizează: România NU este scutită de pericolul terorist

Irakianul Al Dulaimi a înşelat autorităţile române folosind trei identităţi diferite. Prin intermediul unor societăţi comeriale fantomă a reuşit să-i introducă în ţară pe cei cinci terorişti. Toţi au reuşit să plece din România. Al Dulaimi a fost declarat indezirabil şi trimis în judecată în urmă cu trei ani. Procurorii DIICOT au descoperit la acel moment legăturile cu o filială irakiană a reţelei „Al-Qaeda”, care avea drept scop răsturnarea guvernului interimar irakian, asasinarea colaboratorilor forţelor ocupante şi stabilirea unui stat islamic.

Al Dulaimi este în vizorul anchetatorilor încă din anii 2003-2004, când a fost arestat pentru trafic de migranți. Atunci a fost acuzat că era capul unei rețele care ar fi adus în România mii de cetățeni irakieni cu acte false. Pus în libertate, irakianul a recunoscut că ar fi dat câteva zeci de mii de euro fratelui lui Fane Spoitoru, pentru a interveni pe lângă magistraţi. La scurt timp, irakianul a denunțat, tot la DNA, doi polițiști de la Crimă Organizată, care i-ar fi cerut 30.000 euro pentru a-i mușamaliza un alt dosar penal.