Teroristul de la Paris, Salah Abdeslam, vrea să asiste la propriul său proces de la Bruxelles

Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor care au atacat Parisul la 13 noiembrie 2015, dorește să asiste la procesul său prevăzut să aibă loc în decembrie la Bruxelles, pentru focuri de armă trase asupra unor polițiști în martie 2016, a anunțat marți Parchetul federal belgian, informează AFP.

26 sept. 2017, 14:33
Teroristul de la Paris, Salah Abdeslam, vrea să asiste la propriul său proces de la Bruxelles

Este vorba de schimbul de focuri survenit la 15 martie 2016 la Forest, care a grăbit sfârșitul celor patru luni de urmărire a lui Salah Abdeslam, arestat în final după alte trei zile, la Molenbeek, un alt district bruxellez.

Francezul de origine marocană, în vârstă de 28 de ani, este acuzat de ‘tentativă de asasinat într-un context terorist asupra mai multor polițiști’ și urmează să compară alături de un presupus complice, Sofiane Ayari.

„Contrar a ceea ce se credea, el și-a exprimat dorința de a veni să asiste la procesul său”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian, în ziua primei audieri, în absența lui Salah Abdeslam, audiere menită să fixeze calendarul acestui proces, primul în care sunt implicați foști presupuși membri ai celulei jihadiste aflate la originea atentatelor de la Paris (comise la 13 noiembrie 2015 și soldate cu 130 de morți) și Bruxelles (comise la 22 martie 2016 și soldate cu 32 de morți), potrivit Agerpres.

Citeşte şi Teroriştii care au acţionat la Paris şi Bruxelles şi-au ascuns armele într-o şcoală din Belgia

Procesul ar urma să înceapă în 18 decembrie, cu audieri prevăzute să aibă loc până în 22 decembrie inclusiv, a precizat pentru AFP o avocată în acest dosar.

Mai rămân de stabilit condițiile pentru transferul lui Abdeslam, ”pe plan juridic și pe planul securității”, a subliniat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al Parchetului federal belgian. El ar putea face obiectul unui ‘împrumut’ către Belgia în timpul procesului, însă „francezii vor dori garanții cu privire la întoarcerea” lui, a adăugat magistratul.