Testarea COVID în farmacii ar putea începe peste câteva zile. „Ministerul Sănătăţii a dezvoltat deja o platformă”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar urma să fie publicat săptămâna aceasta. Testele urmează să fie livrate în farmaciile care şi-au arătat disponibilitatea.

06 mai 2021, 08:50
Testarea COVID în farmacii ar putea începe peste câteva zile. „Ministerul Sănătăţii a dezvoltat deja o platformă”

Testarea COVID în farmacii ar putea începe de săptămâna viitoare în cazul în care acestea vor fi livrate de autorităţile sanitare. Ministrul Sănătăţii a aplicat că în următoarele zile ar trebui publicat în această săptămână.

„Ministerul Sănătăţii a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor, platformă care va fi utilizată cât de curând şi de către farmacişti, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii şi să livrăm farmaciilor teste pentru a putea creşte capacitatea de testare”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la TVR, conform News.ro.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu spulberă Guvernul Cîţu privind testarea anti-COVID-19 în școli. „Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta”

Testarea COVID în farmacii ar putea începe peste câteva zile. Cum vor fi realizate raportările

În luna martie, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţa că a fost creat cadrul legal pentru ca oamenii să poată face teste antigen în farmacii.

„E un pas important care merge, dacă vreţi, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorinţă, iar asta se va putea face la un preţ foarte scăzut”, preciza Voiculescu.

Rezultatele pozitive la teste antigen COVID-19 vor fi încărcate în platforma de raportare.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada, a precizat că lansarea unui program de testare a populaţiei pentru noul coronavirus ar fi un lucru „ideal”, acest lucru fiind o măsură importantă prin prisma faptului că rezultatele pot fi centralizate.

Prisada explica că există farmacişti dispuşi să intre în acest program, dar sunt şi reticenţi la propunerile autorităţilor acuzate că i-au ignorat pe farmacişti „atunci când s-au luat măsuri pozitive în legătură cu cei care facem parte din întregul circuit al sistemului sanitar”.

La sfârşitul lunii aprilie, Ioana Mihăilă i-a dat dreptate lui Vlad Voiculescu în scandalul raportărilor de decese COVID. Noul ministru al Sănătăţii a declarat că raportul preliminar arată că sunt diferenţe între sistemele de raportare. Ea a precizat că a primit raportul preliminar, întocmit de comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii, despre situaţia raportărilor privind persoanele decedate de COVID, precizând că documentul arată că există diferenţe între sistemele de raportare.

Citeşte şi: Florin Cîțu, vești bune pentru persoanele vaccinate: Vor putea renunța la mască în aer liber și vor putea ieși la restaurant