Testarea rapidă revine în actualitate. Nicolae Ciucă anunţă cumpărarea a 3 milioane de teste

Premierul interimar anunţă că teste rapide au fost achizionate prin ONAC, însă doar specialiştii vor decide ce se va întâmpla cu ele.

10 dec. 2020, 15:43
Testarea rapidă revine în actualitate. Nicolae Ciucă anunţă cumpărarea a 3 milioane de teste

Testarea rapidă ar putea deveni realitate după ce multe ţări au folosit-o cu succes, în timp ce România a interzis inclusiv comercializarea testelor în farmacii. Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, întrebat joi ce se întâmplă cu testele rapide achiziţionate prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), că s-a discutat despre achiziţionarea a trei milioane de teste şi „urmează ca ele să fie folosite în conformitate cu deciziile pe care le vor lua medicii de specialitate”.

Doctorul Adrian Marinescu vine cu soluţia pentru COVID: Eu aş înlocui lockdown-ul total cu testarea masivă şi rapidă

„Nu ştiu cine anume le-a achiziţionat. Ştiu că am discutat achiziţia a 3 milioane de teste. Ministrul Sănătăţii a comunicat acest aspect. Urmează ca ele să fie folosite în conformitate cu deciziile pe care le vor lua medicii de specialitate”, a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat joi ce se întâmplă cu testele rapide achiziţionate prin ONAC.

Întrebat dacă ONAC, în opinia sa, este o instituţie de încredere pentru a face aceste achiziţii, în contextul în care au fost probleme privind achiziţiile în perioada stării de urgenţă şi alertă, premierul interimar a răspuns: „Îmi cereţi să vă răspund la un subiect pe care nu l-am aprofundat şi nu am cunoaştere despre ceea ce s-a întâmplat acolo”.

Testarea rapidă, anunţată şi de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, după întâlnirea pe tema gestionării pandemiei de COVID-19, că este nevoie de concentrare maximă pe aces subiect şi că în mai puţin de o săptămână va veni prima tranşă din 3 milioane de teste rapide deja comandate.

„Tocmai s-a încheiat o şedinţă de lucru pe care am avut-o cu domnul Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar începând de astăzi, cu ministrul Sănătăţii şi cu alţi specialişti – secretarul de stat Arafat, domnul doctor Gheorghiţă, care se ocupă de campania de vaccinare. Este absolută nevoie de o concentrare maximă pe gestionarea pandemiei. (…) În mai puţin de o săptămână, va veni prima tranşă din 3 milioane de teste rapide care sunt deja comandate. Şi, pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu forme mai grave, sunt deja în curs de instalare aproximativ 500 de concentratoare de oxigen. Deci, iată, se lucrează, se lucrează rapid, se lucrează pentru a extinde capacitatea spitalelor, pentru a putea primi bolnavii”, a explicat şeful statului.

Nicolae Ciucă a participat joi la evenimentul de semnare a acordurilor de cooperare dintre Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Biserica Ortodoxă Română şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Testarea rapidă, modelul Slovaciei

Profesorul Alexandru Rafila consideră că Slovacia, ţară dată ca exemplu pentru testarea în masă a populaţiei cu teste de tip antigen pentru SARS-CoV-2, ”nu este un model, este o încercare, un exerciţiu în momentul de faţă”. Medicul se arată în favoarea testării în masă cu astfel de teste în localităţi cu mii sau zeci de mii de oameni, susţinând ideea testării celor posibil infectaţi şi a contacţilor acestora cu teste de tip real-time PCR, singurele în baza cărora se poate pune un diagnostic cert.

”Slovacia nu este un model, este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă. Utilizarea testelor pentru antigen în acest moment poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar, cu siguranţă, nu toate cazurile de infecţie dintr-un anumit moment. Asta este sensibilitatea acestor teste şi testele detectează persoane cu încărcături virale mari, mai puţin cele cu încărcături virale reduse”, a declarat Alexandru Rafila, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Braşov.