Teste non-invazive în şcoli. Medicul Radu Ţincu: Testele pe bază de salivă nu sunt aprobate

Teste non-invazive în şcoli. Radu Ţincu a vorbit despre importanţa testării în şcoli, deoarece focarele din unităţile de învăţământ se dezvoltă foarte rapid. Medicul a menţionat, însă, că testele pe bază de salivă nu sunt aprobate pentru că au o sensibilitate mai mică.

09 apr. 2021, 17:31
Teste non-invazive în şcoli. Medicul Radu Ţincu: Testele pe bază de salivă nu sunt aprobate

Teste non-invazive în şcoli. Medicul Radu Ţincu spune că deşi testele pe bază de salivă au o sensibilitate mai mică, acestea sunt mai bune decât nimic şi recomandă testarea în şcoli.

Teste non-invazive în şcoli. Radu Ţincu: În momentul în care nu testezi suficient, focarele din școli se dezvoltă foarte rapid

Citeşte şi Andreea Moldovan, apel către toate şcolile din România. „Să se testeze elevii, altfel ajungem în situații tragice!”

Am avut o redeschidere a școlilor și era normal să avem și o creștere a numărului de cazuri în rândul copiilor. Chiar dacă numărul celor care fac forme simptomatice este redus, încep și ei să fie prezenți în spitale. Sunt cazuri de copii internați la ATI, de la vârsta de o lună, până la vârsta de 12 ani. Sunt copii care au nevoie de oxigen pentru a respira, însă din fericire, sunt cazuri medii. Nu există mortalitate la acest moment în grupa pediatrică, sau cu alte patologii cronice, ceea ce ne bucură.

Dar trebuie să ținem cont de faptul că avem copii spitalizați, ceea ce relevă importanța măsurilor sanitare în școli, importanța testării, despre care se tot vorbește, pentru că în momentul în care nu testezi suficient, focarele din școli se dezvoltă foarte rapid și vom trage concluzia că școala e contaminată în totalitate. (…)

Testele pe bază de salivă nu sunt aprobate pentru că au o sensibilitate mai mică, însă în a nu face nimic și a introduce niște teste care nu au o sensibilitatea foarte bună, tot este ceva. Într-adevăr, cele pe bază de salivă nu reușesc să prindă decât jumătate, sau puțin peste jumătate din cei care sunt testați, dar tot e mai mult decât dacă nu îi testăm.„, a declarat medicul Radu Țincu la RealitateaPlus.

Citeşte şi Zeci de mii de elevi riscă să repete anul şcolar din cauza pandemiei

Ministrul Educaţiei remarcă eşecul testării în şcoli şi anunţă cum se va desfăşura concediul angajaţilor din Educaţie în perioada vacanţei de primăvară.

Ministrul Educaţiei a cerut Ministerului Sanatatii sa asigure pentru scoli teste non-invazive care sa fie acceptate de parinti.

„Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică.

Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a spus Sorin Cîmpeanu.