The Economist, despre protestele de la Bucureşti: Mămăliga nu explodează, dar ceva a plesnit

Săptămânalul The Economist scrie pe blogul său despre protestele din România.

RomaniaTV.net
16 ian. 2012, 16:03
The Economist, despre protestele de la Bucureşti: Mămăliga nu explodează, dar ceva a plesnit

Sub titlul „Bătălia de la Bucureşti”, publicaţia britanică prezintă protestele violente care au izbucnit în capitala României, precizând că dacă până în prezent „mămăliga nu a explodat”, la acest sfârşit de săptămână s-a întâmplat totuşi ceva.

„«Mămăliga nu explodează», este expresia aforistică pe care românii o folosesc pentru a descrie atitudinea de acceptare resemnată tipică pentru ţară”, îşi începe comentariul The Economist. „Dar la sfârşitul acestei săptămâni ceva a plesnit. Mii de persoane au ieşit pe străzi în Bucureşti şi alte 40 de oraşe, manifestându-şi nemulţumirea faţă de incompetenţa liderilor în administrarea crizei economice din România”, continuă publicaţia britanică.

The Economist prezintă felul în care au decurs protestele în Capitală şi evidenţiază faptul că acestea au fost dublate de violenţe, amintind şi că totul a fost declanşat de demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, decizie luată după un duel verbal cu Traian Băsesecu pe marginea reformelor din noua lege a sănătăţii.

„Domnul Băsescu este binecunoscut pentru stilul său nediplomatic, schimbător”, adaugă The Economist, afirmând că vineri, când demonstraţiile paşnice de susţinere a lui Arafat s-au extins în toată ţara, preşedintele a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege a sănătăţii. El a acuzat presa de manipulare şi „nu a putut rezista să menţioneze sarcastic că «sistemul de urgenţă funcţionează perfect»”.