The Independent: Copiii din România, lăsaţi să moară în spitale dacă medicii nu primesc mita

Copiii sunt victimele corupţiei din spitalele româneşti, scrie presa britanică. La un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele lui Ceauşescu, copiii români sunt iar victime ale sistemului. Englezii scriu că bebeluşii sunt lăsați să moară în spitale, dacă medicii nu primesc mită.

RomaniaTV.net
01 apr. 2012, 15:25
The Independent: Copiii din România, lăsaţi să moară în spitale dacă medicii nu primesc mita

The Independent scrie despre dr. Cătălin Cîrstoveanu, care conduce unitatea de cardiologie, cu echipament modern, în spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti. Însă, niciun copil nu a fost tratat într-un an şi jumătate, cât a trecut de când a fost deschisă secţia. Motivul? Personalul medical de care are nevoie pentru a utiliza echipamentul se aştepta la mită.

Aşa că dr. Cîrstoveanu a lansat singur o cruciadă pentru a salva vieţile bebeluşilor care vin la el. Îi trimite în Europa de Vest, cu zboruri low cost, pentru a fi trataţi de medici care nu cer şpagă, scrie The Independent, care aminteşte de cazul unui băiat de 13 zile, Cătălin, care avea nevoie de operaţie pe inimă. Dr. Cîrstoveanu i-a făcut un mic bagaj, a pus un echipament de respiraţie pentru urgenţă şi i-a găsit un zbor ieftin către Italia, unde doctorii îl aşteptau pentru operaţie. Operaţia a fost făcută cu succes.

The Independent scrie despre faptul că pacienţii din România, ţară membră a Uniunii Europene, vorbesc tot timpul despre preţurile de pe „piaţa mitei”. Chirurgii cer sute de euro şi chiar mai mult pentru o operaţie, în timp ce şi anesteziştii au tarifele lor, în funcţie de ce poate oferi un pacient. Asistentele primesc câţiva euro de la pacient de fiecare dată când îi administrează medicamente. Iar dacă vrei să faci operaţia în străinătate, certificatul de costă sute, dacă nu chiar mii de euro, dacă întrebi doctorul greşit, mai scrie cotidianul britanic.

La secţia dr. Cîrstoveanu de la spitalul Marie Curie, operaţia lui Cătălin ar fi costat 2.000-3.000 de euro, fără mită. Statul plăteşte, însă, de zece ori mai mult pentru această operaţie în Italia – o mare avere într-o ţară unde salariul mediu este de 350 de euro, mai scrie The Independent, care subliniază că în 2005, se încasau 750.000 de euro pe zi din şpăgi. „Cultura mitei – sau plata informală cum mai este ea cunoscută – este acceptată în mod tacit”, mai scrie cotidianul.

Cotidianul aminteşte că soarta tragică a copiilor din România nu este una nouă. Într-un efort de a mări populaţia ţării de 23 de milioane de locuitori, de atunci, Nicolae Ceauşescu a interzis contracepţia şi avortul, ceea ce a dus la mii de copii abandonaţi în orfelinate, în condiţii înfiorătoare.

„După aproape un sfert de secol, neajunsurile ţării se văd, din nou, din perspectiva copiiilor şi părinţilor, fără pic de putere, prinşi în plasa corupţiei”, mai scrie cotidianul.