The Telegraph: Victoria lui Iohannis este dovada că media sociale pot ajuta la câştigarea unor alegeri

Klaus Iohannis şi susţinătorii săi au valorificat puterea social media pentru a obţine victoria în alegerile prezidenţiale din România şi pentru a-l transforma pe acesta în cel mai popular politician european în rândul utilizatorilor de Facebook, scrie luni publicaţia britanică The Telegraph, citată de Agerpres.

24 nov. 2014, 17:56

Alegerile au tendinţa de a fi imprevizibile până la capăt, însă foarte puţini au anticipat victoria lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie din România, după ce rezultatele primului tur de scrutin şi sondajele îl dădeau câştigător pe premierul de centru-stânga Victor Ponta.

Două elemente au avut un rol esenţial în aceste alegeri: vocea puternică a românilor din străinătate şi social media, al doilea element amplificându-l pe primul, menţionează ziarul britanic. Pentru o ţară cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori, o caracteristică aparte a electoratului românesc este numărul mare al cetăţenilor din diaspora – 4 milioane, un grup care s-a dovedit a fi crucial în cadrul acestor alegeri, notează sursa citată.

În primul tur de scrutin din 2 noiembrie, Victor Ponta a obţinut 40,4% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a ieşit pe locul al doilea cu 30,4% din voturi, scrie Agerpres.

Citeşte şi ALEGERI PREZIDENŢIALE. Iohannis: Cer MAE să mărească numărul de secţii de votare din diaspora

Diaspora şi tensiunile din capitalele europene

Cu toate acestea, primul tur de scrutin a fost însoţit de tensiuni în capitale europene unde mulţi români care au dorit să voteze au fost lăsaţi să aştepte în faţa secţiilor de votare timp de mai multe ore. Mulţi dintre ei nu au reuşit să-şi exprime votul după ce urnele au fost închise, iar autorităţile române au refuzat să prelungească programul de votare. Au urmat o serie de proteste de solidaritate în semn de sprijin pentru diaspora care au condus la demisia ministrului de externe Titus Corlăţean, continuă The Telegraph.

O puternică campanie on-line condusă de tinerii alegători din mediul urban şi în curând hashtaguri, precum #yeslavot , #alegeri2014 şi #diasporavotează, au apărut pe mai multe platforme sociale sporind gradul de conştientizare a importanţei prezenţei la vot.

Citeşte şi Sondaj IRES, după alegerile prezidenţiale: Câtă încredere le inspiră Iohannis şi Ponta românilor

Campania socială s-a dovedit a fi un succes în condiţiile în care prezenţa la vot a crescut de la 53% în primul tur la 64% în al doilea tur, şi, mai important, prezenţa la urne a românilor din diaspora s-a dublat ajungând la 379.000 de persoane, potrivit Agerpres.

În dimineaţa zilei de 17 noiembrie a fost confirmat faptul că Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, câştigând cu 54,5% din voturi.

În mod remarcabil, Klaus Iohannis a ajuns de asemenea la un milion de fani pe Facebook, devenind astfel cel mai popular politician european. Prin comparaţie, premierul britanic David Cameron are doar puţin peste 400.000 de fani pe Facebook, în timp ce cancelarul german Angela Merkel are 908.000 fani.