The Times: Rusia pregătește de câteva săptămâni o explozie la gazoductul Nord Stream

Sabotarea gazoductului Nord Stream 2 a fost planificată în avans de Rusia, scrie The Times, citând o sursă din Ministerul britanic al Apărării, care dezvăluie că pentru detonare a fost folosită probabil o dronă subacvatică.

28 sept. 2022, 20:24
The Times: Rusia pregătește de câteva săptămâni o explozie la gazoductul Nord Stream

Potrivit surselor publicației britanice, dispozitivul explozibil a fost „plantat” în mare cu câteva săptămâni înainte de detonare. Uniunea Europeană și NATO au descris bombardamentele majore din apele Mării Baltice drept „un act deliberat de sabotaj”, iar Polonia și Ucraina acuză deja că Rusia este vinovată, chiar dacă investigațiile continuă în legătură cu Nord Stream.

Conductele din beton și oțel au fost rupte de explozii subacvatice cu forța unui cutremur ușor, rezultând trei scurgeri mari de gaz, la est de insula daneză Bornholm. Exploziile au avut loc în apele internaționale, în afara teritoriului Danemarcei și Norvegiei, iar unde de șoc au fost detectate la 800 de mile distanță, scrie The Times.

Citeşte şi „Suntem ameninţaţi cu o nouă săptămână de teroare”: Bursa germană s-a prăbuşit din cauza North Stream

Scurgerea de gaze

Pe 26 septembrie 2022, compania de operare Nord Stream a anunțat că debitul în ambele părți ale gazoductului a  scăzut la zero din cauza unei scăderi puternice a presiunii. Noaptea, presiunea a scăzut și în conducta Nord Stream 2, iar compania de operare a transmis că o gaură în conductă este cauza problemei.

Pe 27 septembrie au apărut informații că  s-au auzit explozii în zona Nord Stream, iar pe 28 septembrie au apărut deja informații că gazoductul nu va ma fi funcţional.

Citeşte şi Seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream. „Valurile ricoşau de pe fundul apei la suprafaţă”

Situaţia gazoductului

Pe 31 august 2022, Gazprom  a suspendat furnizarea de gaze  către Europa prin Nord Stream, justificând că părți ale compresorului conductei s-au dovedit a avea scurgeri de ulei și că echipamentul a trebuit să fie oprit până când scurgerea va fi remediată. Siemens Energy, care întreține în mod normal turbinele, a spus că deversarea de petrol nu ar trebui să oprească conducta. „Asemenea scurgeri de obicei nu afectează funcționarea turbinei și pot fi reparate la fața locului. Aceasta este o procedură normală ca parte a lucrărilor de reparație„, a transmis Siemens Energy.

În seara zilei de 2 septembrie, compania Gazprom a anunțat  oprirea completă  a pompei de gaz prin conducta Nord Stream pe o perioadă nedeterminată.