The Wall Street Journal: În ciuda sancţiunilor, SUA cumpără ilegal petrol rusesc. Cum ajunge acesta pe piaţa americană

SUA continuă să cumpere petrol rusesc rafinat în țări terțe, în ciuda sancțiunilor. The Wall Street Journal, care publică informaţia, îl citează în acest sens pe Lauri Myllyvirta, un analist de top la Centrul de Cercetare Energetică.

02 iun. 2022, 11:14
The Wall Street Journal: În ciuda sancţiunilor, SUA cumpără ilegal petrol rusesc. Cum ajunge acesta pe piaţa americană

Produsele petroliere ruseşti încă ajung pe piața din SUA, deoarece comercianții le ascund originea, amestecând țițeiul și rafinându-l în altă parte. Se crede că produsul finit ajuns pe piaţa americană este cel puțin parțial compuse din petrol rde origine rusă, ajuns luna trecută în porturile din New York și New Jersey, scrie Wall Street Journal . Acesta a fost adus cel mai probabil din India, care cumpără de luni de zile produse petroliere ruseşti la preţuri reduse.

Potrivit datelor Kpler, citate de Wall Street Journal, o rafinărie deținută de conglomeratul indian Reliance Industries a cumpărat de șapte ori mai mult țiței rusesc în cursul lunii mai, comparativ cu cantitatea cumparată înainte de război.

Cel mai probabil, Reliance a luat o cantitate mare de țiței rusesc la preţ redus, l-a rafinat și apoi a pus produsul imediat pe piață, găsind un cumpărător din SUA”, spune Lauri Myllyvirta, analist la Centrul de Cercetare Energie și Aer curat. „Se pare că este o realitate comerţul cu țiței rusesc rafinat în India și, apoi, o parte din el să fie vândut în SUA”.

Citeşte şi Rusia se repliază după al şaselea pachet de sancţiuni din partea UE şi redirecţionează exportul de petrol pentru a-şi minimiza pierderile

India a menținut legăturile comerciale cu Rusia în timpul războiului și a obținut din partea Moscovei petrol la preț redus. Importurile sale au crescut la 800.000 de barili pe zi după începutul războiului din Ucraina, față de 30.000 de barili pe zi anterior.

SUA au interzis importurile de energie rusă, inclusiv petrol și anumite produse petroliere, în martie, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia Ucrainei. „Este imposibil să scoți complet energia rusă de pe piața globală”, este de părere Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina