Theodor Stolojan, despre legea salarizării unice: Guvernul a dat dovadă de lipsă de experienţă

Theodor Stolojan a criticat vineri, Guvernul, pentru că "a dat dovadă de lipsă de experiență" în ceea ce privește legea salarizării unice, "cea mai sensibilă lege din România", potrivit europarlamentarului liberal.

15 apr. 2016, 16:51
Theodor Stolojan, despre legea salarizării unice: Guvernul a dat dovadă de lipsă de experienţă

România nu are nevoie de teroriști ca să o arunce în aer, ne pricepem noi înșine foarte bine, să facem acest lucru, să aruncăm România în aer. (…) Ceea ce s-a întâmplat cu această lege pentru sectorul public ne arată, cu tot respectul față de fiecare dintre miniștrii actuali din Guvern, că în acest domeniu a fost o lipsă totală de experiență, o lipsă totală de înțelegere a importanței acestui fenomen. Nu există lege mai sensibilă în România decât salarizarea pentru sectorul public. Și uitați-vă ce a ieșit„, a declarat Theodor Stolojan, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul PNL crede că e mult mai important raportul între diferitele categorii de salariați din sectorul public, decât cu cât vor crește veniturile.

Dacă e să mă refer la această odisee a legii a salarizării în sectorul public, pe care a încercat să și-o asume guvernul existent, de la bun început am spus următorul lucru: sigur, toată lumea se uită cu cât cresc veniturile din sectorul public, dar mai important decât cu cât cresc veniturile este raportul între diferitele categorii de salariați din sectorul public, care trebuie stabilit prin această lege. Or asta e o treabă extrem de sensibilă, e o treabă cu foarte multă încărcătură politică și o treabă de care depinde foarte mult ceea ce se va întâmpla în viitor, în România„, a mai spus europarlamentarul liberal.

În opinia lui Theodor Stolojan, salariul mediu din sectorul sanitar ar trebui să fie de două ori mai mare decât salariul mediu din România.

Cât timp România nu înțelege că între salarizarea medie în medicină, față de salariul mediu din România din sectorul public, trebuie să am un raport de doi, trei, la unu, deci salariul mediu în sectorul sanitar trebuie să fie de două ori mai mare decât salariul mediu din țara respectivă, asta e corelația din orice țară normală. Cât timp nu înțelegem să respectăm această corelație, România pierde miliarde de euro, pe care le cheltuim pentru pregătirea medicilor și care pleacă pe urmă în țările dezvoltate„, a concluzionat Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan a participat vineri, la Sibiu, la o dezbatere cu privire la proiectele de dezvoltare economică și socială pentru comunitățile locale din județ.