Theodor Stolojan îl laudă pe premier: „Marcel Ciolacu nu este „fraierul de serviciu”, ci un premier cu o responsabilitate uriaşă, într-un moment critic pentru România”

Marcel Ciolacu nu este "fraierul de serviciu", ci un premier cu o responsabilitate uriaşă, într-un moment critic pentru România, a declarat liberalul Theodor Stolojan, fost prim-ministru.

17 aug. 2023, 12:38
Theodor Stolojan îl laudă pe premier: „Marcel Ciolacu nu este „fraierul de serviciu”, ci un premier cu o responsabilitate uriaşă, într-un moment critic pentru România”

Fostul premier Theodor Stolojan afirmă, pe de altă parte, că cei care se revoltă împotriva PNRR nu înţeleg nimic din ce reforme trebuie să facă România.

„Domnul Ciolacu nu este aşa cum s-a autointitulat fraierul de serviciu, chemat să pună ordine în finanţele publice, în bugetul României, care în prezent are deficite şi mai ales creează o datorie publică nesustenabilă, el este primul-ministru al ţării, cu o responsabilitate uriaşă, într-un moment critic pentru România. Pe termen scurt, Guvernul trebuie să stabilizeze acest deficit bugetar, care nu e sustenabil, dar deficitul bugetar, ca orice alt deficit monetar sau valutar, el este un efect, un efect al dezechilibrelor economice care există în economie. De aceea, problema Guvernului, a domnului Ciolacu, ca prim-ministru şi nu ca fraier de serviciu, cum se autointitulează dânsul, este şi de a face reformele necesare, pentru a corecta aceste dezechilibre economice care au condus la dezechilibrul bugetar. Şi aici avem în vedere politicile populiste, unele chiar iresponsabile, din ultimii cinci-şase ani de zile”, a declarat Theodor Stolojan la RFI.

Fostul premier a criticat măsurile fiscale vehiculate

„Ele sunt, cum se spune, am chemat pompierul să stingă focul, dar problema e de ce a apărut focul. Aici e greu de răspuns şi domnul Ciolacu şi tot Guvernul trebuie să înţeleagă că trebuie să prevenim, să nu mai apară focul. Cei care se revoltă împotriva Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu înţeleg nimic din ce reforme trebuie să facă România. Putem să nu facem reforma pensiilor speciale? Cum am propus-o acum e o caricatură, ne facem că facem ceva.

Citeşte şi: Mihai Tudose a ieșit la atac: „PSD și-a asumat să facă ordine după PNL!”

Putem să nu rezolvăm problema de reformă în sistemul public bugetar, unde teoreticieni de două parale au promovat ideea că putem face creştere economică, mărind veniturile, necorelat cu evoluţia productivităţii muncii şi am ajuns unde am ajuns, că salariul mediu net în sectorul bugetar este mult mai mare decât salariul net în sectorul privat, care este o anomalie”, a precizat Stolojan

Întrebat dacă nu e şi vina PNL pentru situaţia bugetară din prezent, Theodor Stolojan a răspuns: ”Categoric şi PNL-ul are partea lui de vină. Iată, noi am susţinut cu tărie facilităţi fiscale pentru constructori şi eu mă întreb de ce trebuie ca bugetul ţării să subvenţioneze construcţia de vile de lux, construcţia de restaurante, construcţia de mall-uri, prin faptul că scutim de impozit pe venit constructorii. S-a spus că nu avem forţă de muncă, avem probleme, că nu ştiu ce. Nu este adevărat. Avem în construcţii, aproape la fiecare lucrare de construcţii noi facem deviz, nu avem aici preţuri de piaţă competitive, cum avem la lapte sau mai ştiu eu la ce alt produs, avem devize, sigur că facem licitaţii publice, dacă lucrările sunt publice, dar în deviz trebuie să-mi trec manopera, care îmi asigură forţa de muncă necesară. Altfel, pur şi simplu, mă apuc să subvenţionez absolut toate construcţiile din România. Deci este o politică şi aici greşită din punct de vedere şi economic şi bugetar”.

Citeşte şi: George Simion aruncă bomba despre vaccinarea propriilor copii. ”Nu sunt un nebun cum au precizat unii, nu sunt antivaccinist”