Ți-ai băut greșit cafeaua toată viața! Secretul dezvăluit de Vlad Ciurea: ”Așa pui creierul în mişcare şi să funcţioneze cum trebuie”

Majoritatea românilor consumă cafea dimineața. Licoare-minune le dă o stare de bine și îi energizează, însă puțini știu că aceasta trebuie servită în anumite condiții.

23 feb. 2022, 09:34
Ți-ai băut greșit cafeaua toată viața! Secretul dezvăluit de Vlad Ciurea: ”Așa pui creierul în mişcare şi să funcţioneze cum trebuie”

Ți-ai băut greșit cafeaua toată viața! Neurochirurgul Vlad Ciurea are mai multe sfaturi cu privire la această rutină, mai ales pentru cei care îşi doresc o viaţă sănătoasă.

Ți-ai băut greșit cafeaua toată viața! Secretul dezvăluit de Vlad Ciurea: ”Așa pui creierul în mişcare şi să funcţioneze cum trebuie”

„Dimineaţa, ora de trezire la mine este 5:30. Apă plată la temperatura camerei. Se deschide geamul cât mai larg. Se fac mişcări de înviorare. Sunt obligatorii. Şi atunci organismul se pune în mişcare încet, iar lucrurile făcute treptat. Acel duş de dimineaţă trebuie făcut încet. Acea cafea de dimineaţa trebuie băută încet. Micul dejun trebuie făcut şi mâncat. De aia se numeşte micul dejun. Cum să dai drumul la locomotivă, dacă tu nu îi dai suportul? Ca la o maşină. Nu îi dai benzină, dar vrei să fugă. Trebuie să facem lucrurile încet, să avem timp pentru fiecare. Fiecare amănunt din viaţa noastră contează enorm ca să pui creierul în mişcare şi să funcţioneze cum trebuie”, a explicat Vlad Ciurea.

„Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”, a mai spus Vlad Ciurea.

Citește și: Obiceiurile banale care ajută la sănătatea creierului. Vlad Ciurea spune care este prima activitate pe care trebuie să o facem dimineața
Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi, cândva în secolul IX d. Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale, așa că a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere. Cercetătorii cred însă că povestea este una apocrifă, pentru că apare pentru prima oară în secolul al XVII-lea, în scrierile lui Antoine Faustus Nairon, autorul unuia dintre primele tratate despre cafea.

În doar câteva zeci de ani, cafeaua se răspândește din Peninsula Arabică în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia și în Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește în celelalte colțuri ale continentului. Prima cafenea apare în Roma, în 1645.

Citește și: Elixirul tinereții a fost dezvăluit. Vlad Ciurea spune care e secretul grecilor din Ikaria care trăiesc mai mult de 100 de ani