Ţi-ai rupt o aluniţă? Iată ce trebuie să faci IMEDIAT

Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident. Aceasta este considerată o urgenţă medicală.

05 nov. 2014, 16:08
Ţi-ai rupt o aluniţă? Iată ce trebuie să faci IMEDIAT

După ce v-aţi rupt o aluniţă, dacă resturile leziunii nu sunt îndepărtate chirurgical în scurt timp, riscaţi să dezvoltaţi cancer, indiferent de natura aluniţei respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza întârzierii cu care oamenii se prezintă la spital, scrie doctorulzilei.ro.

Dermatologul vă va evalua aluniţa sau excrescenţa respectivă cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasă şi poate surprinde şi evoluţia leziunii.

Citeşte şi Ce spun aluniţele din naştere despre viaţa ta

Aluniţa este scoasă în profunzime, „cu o mică” margine, căreia i se face o biopsie pentru a se stabili dacă leziunea a fost extrasă în profunzime şi dacă în jurul ei a rămas doar ţesut sănătos. Medicii nu recomandă cauterizarea (arderea), întrucât leziunea nu este extrasă în totalitate. În momentul în care v-aţi rupt aluniţa, nu intraţi în panică şi nu aplicaţi creme, pentru că există riscul să faceţi o alergie.

Cel mult, dezinfectaţi rana cu substanţe antiseptice (spirt, rivanol, betadine) şi aplicaţi un pansament până ajungeţi la control, mai ales dacă sângerează.

Este foarte important să nu în­târ­ziaţi mai mult de 2, 3 zile să vă prezentaţi la doctor.

Citeşte şi Test: Cum îţi dai seamă dacă o aluniţă este CANCEROASĂ