Tichete-cadou de 8 martie. Ce sume neimpozabile pot primi femeile din România

Vouchere cadou pentru Ziua Femeii 2023. Femeile pot primi tichete de până la 300 de lei pentru 8 martie, de la angajator.

27 feb. 2023, 09:52
Tichete-cadou de 8 martie. Ce sume neimpozabile pot primi femeile din România

Tichete-cadou de 8 martie. Ziua Femeii este una dintre ocaziile în care angajatorii pot acorda tichetele cadou potrivit regulilor reglementate în urmă cu doi ani.

La finalul lunii decembrie 2021, a fost majorat plafonul de la 150 la 300 de lei, prin OUG, pentru ca tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale să fie considerate netaxabile.

Vouchere energie 2023. Banii românilor au dispărut de pe card în câteva zile, s-au plătit peste 100.000 de facturi

Prin urmare, tichetele cadou de până la 300 de lei, care sunt oferite strict de companii angajaților lor, nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii dacă sunt emise doar în conformitate cu legislația fiscală.

Se oferă tichete cadou de 8 martie

– cu ocazia Zilei Femeii (8 martie) pentru salariate;

– cu ocazia Paștelui, Crăciunului sau a altor sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor;

– cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.

Tichete-cadou de 8 martie. Sumele mai mari de 300 de lei se impozitează

Sumele care depășesc acest prag de 300 de lei sunt impozabile, iar același lucru este valabil și pentru tichetele cadou oferite cu alte ocazii decât cele menționate mai sus.

Legea a introdus, de asemenea, obligația de a emite toate biletele valorice, inclusive certificatele cadou, numai sub formă de card și a eliminat biletele fizice.Cu toate acestea, în cazul în care o companie achiziționează un tichet cadou înainte de1 februarie 2022 și intenționează să îl prezinte de Ziua Femeii, acesta poate fi utilizat până la data de expirare înscrisă pe tichetul cadou.

O schimbare important de la sfârșitul anului a fost interzicerea companiilor de a oferi tichete cadou celor care nu sunt angajați de Ziua Femeii, o schimbare adusă de OUG 130,cu atât mai importantă cu cât amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este de până la 35.700 de lei.

Vouchere facturi 2023. Veste bună pentru românii amărâţi care nu au primit cardurile de energie

În cazul în care angajatorii decid să ofere tichete cadou femeilor cu ocazia zilei de 8 martie, aceștia trebuie să aibă grijă ă nu discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.

Tichetele cadou pot fi acordate și salariaților cu funcții de bază din alte companii, singurele excepții prevăzute de HG 1.045/2018,inclusive de normele de aplicarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea de tichete valorice, fiind vorba de tichete de masă și tichete culturale.