Vouchere-cadou de Ziua Femeii 2024. Ce judeţe dau prime de 300 de lei de 8 Martie

Companiile din România vor oferi angajatelor, în acest an, de 8 Martie, tichete-cadou pe suport electronic ce pot ajunge la 300 de lei, arată o analiză de specialitate, publicată luni.

26 feb. 2024, 15:08
Vouchere-cadou de Ziua Femeii 2024. Ce judeţe dau prime de 300 de lei de 8 Martie

Vouchere-cadou de Ziua Femeii 2024. Se dau prime speciale pentru angajatele din România, în valoare de până la 300 de lei. Cele mai multe angajate sunt din Bucureşti şi Ilfov (22%), Argeş (7%), Bacău (6%) şi Bihor (5%)

Conform Up România, sumele încărcate pe cardurile-cadou, de Ziua Femeii, sunt cheltuite în mai puţin de o lună de la alimentare, iar cele mai multe dintre beneficiare aleg să se răsfeţe în saloanele de înfrumuseţare, să-şi reînnoiască garderoba sau să cumpere articole pentru copii. „Ziua Internaţională a Femeii este un bun prilej pentru angajatorii din România să-şi arate aprecierea şi recunoştinţa faţă de femeile din companie. Acestea pot primi până la 300 de lei, de 8 Martie, prin cardul cadou, sumele alocate nefiind supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Din datele Up România, anul trecut, numărul celor care au ales să ofere angajatelor acest beneficiu extra-salarial a fost în creştere cu 58% comparativ cu 2022. De asemenea, numărul femeilor care l-au primit a crescut cu 37% comparativ cu anul precedent”, se arată în analiza Up România.

Ierarhia companiilor care au acordat tichete cadou de 8 Martie plasează pe primele locuri industrii, precum cea textilă, urmată de comerţ şi de servicii.  Numărul IMM-urilor care au oferit acest avantaj a crescut cu 72%, în 2023 faţă de 2022. De asemenea, 20% dintre companiile care au acordat tichete cadou de 8 Martie 2023 au fost firme mici şi mijlocii. Tichetele-cadou pe suport electronic pot fi oferite din bugetul cheltuielilor sociale şi sunt deductibile fiscal în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

Aceste vouchere care pot fi acum în valoare maximă de 300 de lei nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal. Mulţi angajatori, mai ales în domeniul privat, oferă pe lângă aceste tichete-cadou de 8 martie şi o zi liberă tuturor angajatelor.

Bani mai mulți pentru această categorie de români! Tipurile de indemnizații care vor fi mai mari în 2024

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.”, informa ANAF.

Vouchere-cadou de Ziua Femeii 2024. Conform sursei citate, voucherele se pot acorda în următoarele situații:

– cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

„Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, preciza ANAF.

Vouchere-cadou de Ziua Femeii 2024. În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.

Tichete sociale Paşte 2024, de azi se depun cererile. Banii sunt aduşi de poştaş în Săptămâna Mare

Mai mult decât atât, angajatorii care decid să ofere tichete cadou femeilor pentru 8 martie, trebuie să aibă grijă să nu discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a celebra atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.