Tichete cadou de Paşte 2023. Cel puţin 300 de lei pe cardul de salarii săptămâna viitoare

Tichetele acordate de Paşte 2023 sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern.

31 mart. 2023, 17:21
Tichete cadou de Paşte 2023. Cel puţin 300 de lei pe cardul de salarii săptămâna viitoare

Tichete cadou de Paște 2023: Cine sunt beneficiarii și ce valoare vor avea voucherele, veste bună pentru angajați! Angajatorii pot oferi tichete cadou de sărbători cu valoare de 300 de lei, fără a plăti vreo taxă către ANAF, iar dacă această sumă este mai mare vor trebui să plătească impozit pe sumele oferite.

Companiile pot acorda beneficiile extrasalariale și sub forma tichetelor cadou pentru Paște. Angajatorii preferă cel mai mult să le ofere sub forma tichetelor de masă sau cadouri în bani.

Tichete cadou de Ziua Bărbatului. Suma oferită de stat pentru sărbătoarea de pe 19 noiembrie

Valoarea poate ajunge și la 300 de lei și se poate echivala cu pachete-cadou, tichete de masă sau banii propriu-zis. În cazul în care această sumă e depășită, angajatorul trebuie să plătească impozit pe sumele oferite.

Potrivit ordonanței de urgență 130, firmelor le este interzis să ofere tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi ajunge la 35.700 de lei.

Tichetele cadou de Paşte 2023 sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern.

Așadar, prin modificările aduse legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.

Tichete cadou de Paşte 2023. Ce angajaţi primesc 300 de lei în plus la salariu

Tichete cadou de Paște 2023: Potrivit Codului fiscal, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 de lei:

  • cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

  • În condițiile de mai sus, aceste venituri nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), informează ANAF.

    Partea care depășește valoarea maximă de 300 de lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).

Datele recente ale unui sondaj EY arată că primele în bani, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le oferă suplimentar salariaţilor.

Consultanţii EY precizează că, începând din luna februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile şi abonamente pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Dintre cei intervievaţi, doar trei din zece angajatori consideră că modificările legislative nu au vreun impact în politica de compensaţii şi beneficii.

Tichete cadou de Paște 2023: Beneficiile, acordate și în format digital
Un proiect de lege depus marţi în Parlament că tichetele ar putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.

„Am depus astăzi (marţi – n.r.), împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă şi tichete de vacanţă. Este important ca biletele de valoare să fie atractive şi pentru beneficiarii atraşi de tehnlogiile digitale, în special pentru tineri.

Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, aşa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai uşor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri şi mult mai uşor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari”, arată deputatul PNL Maria Gabriela Horga.