Tichete de 500 de lei. Unde şi pentru ce pot fi folosiţi banii de pe cele 16.000 de carduri. Este exclusă retragerea cash de la bancomat!

Alte 16 mii de carduri educaționale în valoare de 500 de lei emise deja urmează să fie distribuite în școli și apoi încărcate, anunță Ministerul Fondurilor Europene.

20 mart. 2024, 17:21
Tichete de 500 de lei. Unde şi pentru ce pot fi folosiţi banii de pe cele 16.000 de carduri. Este exclusă retragerea cash de la bancomat!

Tichete educaţionale 2024. Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro că 16 mii de carduri emise pentru beneficiarii declarați eligibili urmează să ajungă la părinți și apoi vor fi încărcate. Potrivit datelor MIPE, “până în data de 15 martie au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar”. Amintim, cereri pentru acest sprijin pot fi depuse pe toată durata anului școlar, de aceea numărul cardurilor ce vor fi emise în acest program nu este cunoscut. În decembrie, datele cerute de la STS arătau că erau depuse în total aproape 550 de mii de cereri. Nu toate sunt însă aprobate, iar în unele cazuri cardurile nu au ajuns la beneficiari pentru că unele școli nu au bifat în aplicația SIIIR că au fost ridicate tichetele de beneficiari.

Toate tichetele educaționale în valoare de 500 lei pentru elevi, încărcate pe carduri. Unde și pentru ce pot fi folosiți banii

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că “până la data de 15 martie 2024, au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar. În același timp, până la data de 11 martie 2024 au fost emise, distribuite și încărcate 505.338 carduri, urmând ca celelalte carduri să fie încărcate după ce vor ajunge la beneficiari”. Asta înseamnă că au rămas 16.191 de carduri care încă nu au fost distribuite. Aceste carduri sunt pentru cei declarați eligibili și care încă nu le-au primit.

După ce le primesc de la școli urmează să să fie încărcate în 2-3 zile, anunță Ministerul.

MIPE amintește că “asigură virarea banilor pe carduri după ce unitățile de învățământ confirmă prin în SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România confirmarea că respectivele carduri au ajuns la părinții/ tutorii/ reprezentanții legali ai copiilor”.

De altfel au fost astfel de situații, cu peste 80 de mii de carduri emise și distribuite școlilor dar care deși ajunseseră în posesia beneficiarilor, nu au putut fi încărcate dintr-o greșeală administrativă a școlilor, care nu le-au bifat în SIIIR ca fiind ridicate.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Bani mai mulți pentru profesori și angajații din învățământ înainte de Paște

În cazul părinților care au depus cereri și au fost declarați eligibili, iar școala le-a transmis acest lucru, și încă nu au primit cardurile, cel mai probabil se află printre cei 16.000 despre care a scris Ministerul că vor primi cardurile în perioada următoare.

Cei care nu au fost declarați eligibili din diverse motive, pentru că nu îndeplinesc condițiile stabilite, sunt anunțați de școli. Potrivit STS, cel care se ocupă de verificarea datelor privind veniturile părinților și criteriile de eligibilitate, “anumite cereri conțin date inconsistente, iar acestea nu pot face obiectul emiterii tichetelor sociale. Pentru mai multe detalii privind cererile înregistrate, vă recomandăm să vă adresați Ministerului Educației”, a transmis STS într-un răspuns pentru Edupedu.ro, pe 6 februarie 2024.

 

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
    Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
    Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
    Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
    Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Cine primește tichete  educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.