TICHETE DE MASĂ 2020. Creşte valoarea bonurilor din această lună. Ce se întâmplă cu VOUCHERELE DE VACANŢĂ

Două acte normative, publicate vineri în Monitorul Oficial, stabilesc din nou majorarea valorii tichetelor de masă.

RomaniaTV.net
25 oct. 2020, 06:30
TICHETE DE MASĂ 2020. Creşte valoarea bonurilor din această lună. Ce se întâmplă cu VOUCHERELE DE VACANŢĂ

Valoarea tichetului de masă crește, începând cu luna octombrie 2020 în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne neschimbată,  reiese din două acte normative publicate vineri în Monitorul Oficial

Este vorba de Ordinul Ministerului Muncii 1.452/2020, care stabilește cuantumul maxim al unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2020, și de Ordinul Ministerului Muncii 1.352/2020, care stabilește suma care se acordă lunar sub formă de tichet de creșă în același semestru.

Ambele ordine au apărut vineri în Monitorul Oficial și se aplică în perioada octombrie 2020 – martie 2021.

Mai exact, valoarea tichetului de masă se majorează de la 20 la 20,01 lei, în timp ce valoarea tichetului de creșă rămâne la 470 de lei. Valoarea ambelor tipuri de tichete a crescut ultima oară în aprilie 2020 – cel pentru masă de la 15,18 la 20 de lei, iar cel pentru creșă de la 460 la 470 de lei.

Tichete de masă electronice pentru persoanele trecute de 75 de ani

Cei care au peste 75 de ani şi o pensie de 704 lei vor beneficia de tichete de masă electronice, a decis, joi seară Guvernul. Este vorba despre tichetele de masă electronice pentru un număr de aproximativ 260.000 de pensionari. Condiţiile sunt cele legate de vârstă: să aibă peste 75 de ani pentru a beneficia de această schemă de sprijin cu condiţia să aibă o pensie socială de 704 lei aşa cum astăzi avem cuprins în reglementările legale în vigoare.

Este o măsură pe care Guvernul a aprobat-o şi care sprijină în mod direct partea de reţea HoReCa şi care are în vedere un buget de 100 de milioane de euro”, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro

,,Studenţii antreprenori vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro dacă prin afacerile pe care le propun pentru finanţare creează maximum 5 locuri de muncă”, a mai anunțat Boloș.

Acesta a precizat că, valoarea programului naţional pentru studenţi este de 30 de milioane de euro, iar în funcţie de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, aceasta poate fi majorată la 150 de milioane de euro.

Programul cu fonduri europene dedicat studenţilor presupune sprijin prin acordarea de granturi sau de burse.

„Programul naţional dedicat studenţilor este un apel de proiecte pentru care depunerea cererilor de finanţare va avea loc începând cu data de 15 iulie. Valoarea programului este de 30 de milioane de euro şi în funcţie de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, valoarea poate să ajungă la 150 de milioane de euro. Este vorba de susţinerea antreprenoriatului studenţesc”, a precizat ministrul citat.

Potrivit acestuia, în urma derulării programului vor fi create aproximativ 4.500 de locuri de muncă.

Programul are în vedere trei forme de sprijin financiar. Pe de-o parte este vorba de acordarea de granturi pentru studenţi, cu valoarea minimă de 40.000 de euro pentru crearea a două locuri de muncă, însă aceasta poate creşte până la 100.000 de euro pentru un număr de maximum 5 locuri de muncă create în afacerile pe care le propun pentru finanţare.

O a doua formă de sprijin tot în cadrul proiectului este legată de asigurarea unei burse sociale pe o perioadă de şase luni, perioadă în care studenţii se formează în ceea ce priveşte abilităţile antreprenoriale. Bursa este de 650 de lei pe lună şi apoi, o dată cu demersurile pe care le fac pentru afacerile pe care urmează să le finanţeze, pentru locurile de muncă nou create studenţii vor putea beneficia, timp de un an, de 2.250 de lei pe lună.

Noi vouchere de vacanță pentru români. Ce valori vor avea și în ce perioade se acordă

Guvernul a luat decizia ca măsura voucherelor de vacanţă să fie prelungită până la data de 31 decembrie 2025, se arată într-un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului Turismului.

Conform OUG care ar modifica legea actuală, angajații vor putea opta pentru vouchere de vacanță care pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon.

Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic. De asemenea, firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute legal, vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI