Tichete sociale, cadou de sărbători pentru pensionari. Se dau 400 de lei de la Primărie şi 250 de lei de la Guvern

Veste bună pentru românii care beneficiază de tichetele sociale. Autoritățile au anunțat când vor fi încărcate cardurile cu cei 250 de lei pe care oamenii aflați în categoriile cu risc de sărăcie îi primesc. Este ultima tranșă din acest an. Însă se pare că programul va continua și anul viitor, anunță oficialii de la Palatul Victoria.

06 dec. 2022, 08:29
Tichete sociale, cadou de sărbători pentru pensionari. Se dau 400 de lei de la Primărie şi 250 de lei de la Guvern

Tichete sociale 2022. Autoritățile au hotărât să urgenteze procesul de acordare a tichetelor sociale, astfel încât persoanele vulnerabile să primească cei 250 de lei înainte de sărbători. „O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Graficul de virare pentru tranşa a 4-a de bani pe cardurile sociale este următorul:

  • actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF are loc în perioada 05.12.2022-09.12.2022;
    prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale în intervalul 05.12.2022-09.12.2022;
    încărcarea efectivă are loc în perioada 12.12.2022-16.12.2022.

Voucherele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valabilitatea de 12 luni. Astfel, în cazul celei de-a patra și ultima dintre tranșele de anul acesta, valabilitatea va fi până în decembrie 2023. Practic, românii care primesc suma de 250 de lei o pot cheltui până la data respectivă.

Tichete sociale 2022. În paralel, autorităţile locale oferă, în funcţie de buget, tichete sociale cadou pentru perosanele vulnerabile. În același context, de curând, autoritățile din Constanța au anunțat tichete sociale pentru seniori, în valoare de 400 de lei. Și acestea au fost tot sub formă de tichete sociale pentru pensionari.

Tichete sociale de la Primărie. 400 de lei gratis de Moş Crăciun pentru cumpărături. Cererile se depun până la sfârşitul lunii

De asemenea, Consiliul Local Brașov a decis eliberarea unor tichete sociale pentru vârstnicii vulnerabili. Suma este în valoare de 150 de lei și va intra pe cardul oamenilor, printr-un program intitulat ”Dar din suflet pentru seniori”.

În acest fel, toți pensionarii din Brașov, cu venituri de până la 1700 de lei pe lună, vor primi  tichete sociale în valoare de 150 de lei. Mai mult decât atât, prin programul ”Dar din suflet pentru seniori” suma a fost marită la 150 lei, față de anii anteriori când se vorbea de o valoare de 100 lei. Aceste tichete ajung la locuitorii din Brașov de două ori pe an, respectiv la Paște și la Crăciun.

”Ținând cont că în ședința ordinară a Consiliului Local Brașov ce va avea loc în data de 25.11.2022 se va supune aprobării modificarea Hotărârii privind implementarea la nivelul municipiului Brașov a proiectului “Dar din suflet pentru seniori”, constând în acordarea de tichete sociale, Direcția de Asistență Socială Brașov informează cetățenii că se amână începerea Campaniei.

– Mărirea nivelului de venituri ale beneficiarilor eligibili de la 1200 la 1700 lei pe lună;

– Majorarea valorii tichetelor sociale de la 100-150 lei.

Facem aceste precizări datorită numărului mare de persoane care se prezintă zilnic la sediul nostru pentru a intra în posesia tichetelor sociale”, anunță Direcția de Asistență Socială Brașov.

 

Tichete sociale şi pentru pensionarii botoșăneni

Începând cu 14 noiembrie 2022, pensionarii din municipiul Botoșani care au venituri la nivelul indemnizației sociale au putut depune cereri pentru a primi tichete sociale. Cererile, însoțite de copia actului de identitate și cuponul de pensie din luna anterioară, trebuie depuse la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani (DAS), din strada Săvenilor nr. 12. Tichetele sociale vor putea fi ridicate de la sediul DAS începând cu 21 noiembrie 2022, între orele 8:30 – 16:30.

În situația în care beneficiarul nu se poate prezenta personal pentru a primi tichetele, acestea vor putea fi ridicate de reprezentantul său legal, care trebuie să prezinte atât actul său de identitate, cât și al beneficiarului, în original.

Tichete sociale pentru pensionari de Crăciun. Se dau 1000 de lei gratis de la primărie. Cererile se depun obligatoriu alături de cupon

„Acordarea acestor tichete reprezintă încă o dovadă a faptului că suntem preocupați de rezolvarea problemelor seniorilor botoșăneni. Îi așteptăm pe pensionarii cu venituri mici să facă demersurile necesare pentru a beneficia de acest ajutor”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Tichetele se acordă pensionarilor care au peste 65 de ani, şi un venit net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular, mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat, multiplicată cu coeficientul de 1,02, respectiv 1.020 de lei.

Vouchere sociale pentru cozonacul de Crăciun. Câţi bani dă primăria pentru românii cu venituri modeste

Pensionarii care solicită aceste tichete nu trebuie să aibă venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, ori indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat. În schimbul tichetelor sociale, pensionarii obțin bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii trebuie achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuită pensionarilor odată cu înmânarea tichetelor.

Aceste tichete se acordă începând cu anul 2016, de două ori pe an, înaintea sărbătorilor pascale și sărbătorilor de iarnă.  În luna aprilie 2022, consilierii municipali au majorat valoarea tichetelor de la 50 de lei la 100 de lei. În primăvara acestui an, au primit tichete 267 de pensionari botoșăneni, valoarea totală a ajutorului fiind de 26.700 de lei.