Tichete sociale de Crăciun 2023. Când ridică bunicii noştri „a 13-a pensie” de la primărie

Moş Crăciun va aduce pensionarilor cu venituri mici așa-numita „a 13-a pensie”. Vezi dacă te încadrezi și ce pensie trebuie să ai ca să o primești.

03 dec. 2023, 20:46
Tichete sociale de Crăciun 2023. Când ridică bunicii noştri „a 13-a pensie” de la primărie

Tichete sociale de Crăciun 2023. Apropierea Sărbătorilor de Iarnă devine o povară pentru mulți dintre pensionarii din România cu venituri mici. Prețurile tot mai mari la alimente fac ca pregătirea mesei de Crăciun să fie un adevărat stres. Așa se face că mulți bătrâni se bazează pe banii pe care îi primesc ca ajutor din partea autorităților.

Târgujeinii cu o situație materială precară sunt sprijiniți și în acest an de autorități. Primăria Târgu Jiu acordă tichete în valoarea de 70 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cu scumpirile din ultima vreme pe care trebuie să le înfrunte ca să poată supraviețui, pensionarii au dat buzna deja  la sediul Direcției de Protecție Socială, în vederea depunerii de cereri pentru tichetele sociale de Crăciun.

Reprezentații Direcției de Protecție Socială se așteaptă la o avalansă de cereri în perioada următoare. În fiecare an, autoritățile locale impart peste 1000 de tichete sociale familiilor nevoiașe.

Tichetele sociale vor fi acordate familiilor ce realizează venituri de până la 530 lei/membru. Termenul limită de depunere a cererilor a fost data de 24 noiembrie.

Tichete sociale de Crăciun 2023. Pensionarii ieșeni, spre exemplu, vor primi ajutoare sub formă de tichete sociale valorice. Acțiunea este organizată de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială, scrie romaniatv.net.

Beneficiarii campaniei sunt circa 11.500 de pensionari ale căror pensii cumulate nu depășesc suma de 1.300 de lei inclusiv (pensionari de drept și pensionari pe caz de boală) și asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități. Valoarea unui carnet cu tichete sociale este de 100 de lei, fiind compus din 10 tichete a 10 lei fiecare.

Pentru a primi astfel de tichete valorice pensionarii trebuie să se afle în baza de date a Casei Județene de Pensii, să aibă domiciliul în Municipiul Iași și să se afle în plată cu luna noiembrie 2023.

Tichetele valorice sunt distribuite în perioada 6 decembrie 2023 – 5 martie 2024, între orele 8.30 și 15.30.

Nu sunt singurele persoane care vor primi ajutor financiar înainte de sărbători. Cetățenii municipiului Târgu Jiu cu o situație precară vor primi tichete în valoare de 70 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Tichetele sociale vor fi acordate familiilor ce realizează venituri de până la 530 de lei/membru. Termenul limită de depunere a cererilor este data de 24 noiembrie.

Tichete sociale de Crăciun 2023Și autoritățile din Rovinari vor oferi tichete sociale pentru sărbătorile de iarnă familiilor nevoiașe din oraș. Valoarea unui tichet este de 100 de lei. Copiii vor primi câte un pachet cu dulciuri, în valoare de 80 de lei.

Se dau 10 tichete sociale de Crăciun de la primărie pentru vârstnici şi pachete de dulciuri pentru micuţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi voucherele

Pensionarii şi alte categorii de români cu venituri mici vor beneficia de 6 tichete sociale, în valoare totală de 250 de lei, pentru alimente și mese calde.

Beneficiari sunt astfel și persoanele care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

Aceasta va fi a şasea tranşă din 2023 care va ajunge la românii care primesc vouchere pentru alimente.

Cu tichetele se pot cumpăra alimente şi se pot lua şi mese calde de persoanele vulnerabile, care beneficiază de programul „Sprijin pentru România”.

Județele cu cei mai mulți beneficiari sunt: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).

Categoriile de persoane care beneficiază de tichetele sociale

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

Tichete sociale de Crăciun pentru oamenii sărmani. Seniorii pierd banii dacă nu depun cerere în câteva zile la primărie
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În cursul anului 2022, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată pe 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.

În acest an, 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului. În august, premierul Marcel Ciolacu anunţa că încă 90.000 de români vor primi şi ei vouchere de alimente.

„Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată se arată în OUG 63 din 9 mai 2022.